Zemkopības ministrija gatavos savus priekšlikumus neveselīgas pārtikas ierobežošanai

foto: positime.ru
foto: positime.ru

Zemkopības ministrija neatbalsta ideju par neveselīgas pārtikas aplikšanu ar akcīzes nodokli, jo tas grautu pārtikas nozari, bet gatavos savus priekšlikumus, kā iegrožot neveselīgas un veicināt veselīgas pārtikas patēriņu.

"Mēs gatavosim savus priekšlikumus, lai gan nozarei būtu ieguvums, gan tiktu veicināta veselīga pārtika," piektdien, 13. septembrī Latvijas Televīzijas "Rīta Panorāmā" pauda zemkopības ministre Laimdota Straujuma (V).

Komentējot ministrijas iebildumus pret Veselības ministrijas rosināto un mediķu atbalstīto akcīzes nodokļa ieviešanu neveselīgai pārtikai, Straujuma sacīja, ka šie priekšlikumi parādījušies tikai augustā, nav bijuši izdiskutēti ar nozari.

 "Mēs nevaram nostādīt fakta priekšā pusi nozares," uzsvēra zemkopības ministre, norādot, ka, saskaņā ar pārtikas ražotāju aprēķiniem, pēc akcīzes nodokļa ieviešanas daļa nozares uzņēmumu būtu spiesti strādāt bez peļņas.

"Delfi" jau ziņoja, ka 22. augustā Veselības ministrija paziņoja par nodomu aplikt ar akcīzes nodokli neveselīgu pārtiku.

Priekšlikums paredzēja desas un gaļas izstrādājumus, kuros sāls saturs pārsniedz 1,25 gramus uz 100 gramiem, aplikt ar nodokli 7 eiro apmērā par 100 kilogramiem, bet cūku taukus un speķi - ar nodokli, kura likme būtu 21 eiro par 100 kilogramiem. Ar tādu pašu nodokļa likmi, 21 eiro par 100 kilogramiem, tika rosināts aplikt arī kartupeļu čipsus, popkornu un sāļās kukurūzas uzkodas, kā arī gatavās zupas un buljonus.

Nodokļa likme par 100 litriem palmu eļļas būtu 21 eiro.

Akcīzes nodokļa likmi saldinātajiem dzērieniem ministrija piedāvāja celt no pašreizējiem 5,2 latiem līdz 10 latiem jeb 14 eiro par 100 litriem. Savukārt enerģijas dzērienus tā rosināja aplikt ar paaugstinātu akcīzes nodokli, kura likme būtu 21 eiro par 100 litriem.


Написать комментарий