Rīgas māksliniece Daugavpils Poļu namā parādīja savu kompetenci

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

„Kompetence” – tieši tā ir nosaukta mākslinieces Anitas Nikuļcevas grafikas izstāde, ar kuru Daugavpils Poļu kultūras centrs atklāja jauno izstāžu sezonu.

Kaislīgā Marka Rotko daiļrades cienītāja skatītājiem izstādīja 13 darbus, kurus viņa radīja pērn. Tieši tik ilgu laiku Anita nodarbojas ar grafiku.

Pēc mākslinieces vārdiem viņu piesaista mūsu pazīstamā novadnieka prasme ar formas un krāsas minimumu izteikt dziļas domas un emocijas. Arī viņas darbos nav daudz krāsu un līniju, kā arī gleznu nosaukumi ir vienkārši un saprotami: „Haika”, „Cita realitāte”, „Redzes apmāns”. Viņa ir pārliecināta, ka nav vajadzīgi daudzi izteiksmes līdzekļi, lai parādītu dažādus lietu uztveres, procesu un parādību līmeņus.

Kā jau varēja sagaidīt, Poļu nams nepievīla daudzo skatītāju cerības, izveidojot nelielu perfomanci „Kas ir kompetence?. Nereti mēs, skatoties uz parastām lietā, saprotam, ka to izmēri un krāsa ir visai nosacīta. Izzinot pasauli ap mums, sākam gremdēties sevī un skatāmies uz lietām caur savu personīgo attieksmi un emocijām. Rezultātā mēs apzināmies, kas mēs esam”.

Patlaban Anita Nikuļceva iegūst mākslas maģistra grādu Daugavpils universitātē, apgūstot grafiku Mākslas un mūzikas fakultātē. Viņa daudz ceļo pa pasauli, bez nelieliem suvenīriem atvedot daudz iespaidu, ar kuriem dalās savos darbos.

Pastāvīgi dzīvo Rīgā, bet mūsu pilsētu ļoti mīl un vienmēr brauc uz šejieni ar lielu patiku: „Man patīk jūsu mierīgums, atklātība un sirsnība. Ja man nebūtu ģimenes, es noteikti pārceltos uz dzīvi Daugavpilī”, - pastāstīja māksliniece.

Nākotnes plānos ir daiļrade, grafika, ceļojumi, bet pēc studiju noslēguma plāno nodarboties ar izstāžu darbību.

Anitas Nikuļcevas izstāde „Kompetence” Poļu namā apskatāma līdz oktobrim.



Написать комментарий