Militārā apvērsuma gadadienā Čīlē aizturēti simtiem protestētāji

foto: AFP
foto: AFP

Vairāk nekā 260 cilvēki Čīlē aizturēti protestos, kas izcēlušies 1973. gada militārā apvērsuma gadadienā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sadursmēs ar demonstrantiem ievainoti 42 policisti, to skaitā policijas ģenerālis, kuram pa galvu trāpījusi degbumba, paziņoja amatpersonas. Seši likumsargi cietuši smagi.

Vardarbību nosodīja Čīles prezidents Sebastjans Piņera, aicinot tiesnešu bargi sodīt par sadursmēm atbildīgos. Nemieros viņš vaino organizētas grupas, kurām pievienojušies "parasti noziedznieki".

Protestu laikā demonstranti aizdedzināja desmitiem automašīnu un autobusu, un bojāja elektrolīnijas, kā rezultātā bez elektrības palika aptuveni 200 000 galvaspilsētas Santjago māju.

Lai novērstu turpmāku vardarbību, galvaspilsētas ielās izvietoti vairāk nekā 8000 policistu.

11. septembris, kas ir militārā apvērsuma gadadiena, Čīlē vienmēr beidzas ar sadursmēm starp kreisā spārna aktīvistiem un policiju.

17 gadu ilgās militārās diktatūras laikā (1973. – 1990.) nogalināti un nolaupīti tika vairāk nekā 3000 cilvēku. To ķermeņi aprakti nemarķētos kapos vai samesti jūrā. Čīles tiesās joprojām izskata vairāk nekā 1000 lietu par cilvēktiesību pārkāpumiem diktatūras laikā.


Написать комментарий