«Vienotības» valdē nolemj prasīt Jaunzemes-Grendes atkāpšanos

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Teju pusmēneša garumā ilgušais Latvijas Nacionālās operas skandāls maksās amatu kultūras ministres amatu Nacionālas apvienības pārstāvei Žanetai Jaunzemei – Grendei, jo premjera Valdis Dombrovska ( V) partijas "Vienotība" valde piektdien nolēma prasīt kultūras ministres demisiju, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.

"Delfi" jau ziņoja, skandāls ap Latvijas Nacionālās operas valdi sākās pirms divām nedēļām, kad Kultūras ministrija paziņoja, ka jaunajā valdē strādās komponists Artūrs Maskats, mārketinga speciāliste Inese Eglīte un bijusī LTV kultūras raidījumu redaktore Daina Markova, bet līdzšinējam operas direktoram Žagaram tiks piedāvāta padomnieka vieta.

Maskats no piedāvātā amata atteicās, bet kultūras ministre skandālu nodēvēja par Žagara ālēšanos un paziņoja, ka tas tikai apliecina, ka lēmums atstāt ilggadējo operas direktoru ārpus valdes ir bijis pareizs.

Pēdējais pacietības piliens ministrei saistībā ar Žagaru bijis LNO 150 gadu jubilejas svinības un izdalītie ielūgumi. Viņa klāstīja, ka saistībā ar jubilejas koncertiem neesot skaidrs aptuveni 200 ielūgumu liktenis - kam tie ir izdalīti. Ar iesniegumu par pazudušajiem ielūgumiem ministre arī plāno vērsties Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā. "Pārkāpumi ir no dienas dienā, tas krājas, krājas, krājas," savu rīcību ar Žagara atbrīvošanu emocionāli skaidroja ministre.

Taču šīs lēmums izraisīja kultūras nozares neapmierinātību, un vairāki pazīstami cilvēki sākuši sociālajā tīklā "Facebook" akciju "Grende, atkāpies!", pieprasot ministres demisiju.

Šonedēļ Žagaram tika pavēstīts, ka viņš atbrīvots no operas direktora amata sakarā ar uzticības zaudēšanu un viņam pāris stundu laikā jāaizvāc no kabineta savas personiskās mantas.

Ceturtdienas vakarā pēc tikšanās ar premjeru Dombrovski Jaunzeme-Grende paziņoja, ka pati no amata atkāpties negrasās. Ministre pastāstīja, ka sarunas laikā premjeram izklāstījusi visus viņas rīcībā esošos argumentus, kas viņai likuši šādi rīkoties, un, viņasprāt, premjeram argumenti bijuši saprotami. Premjers atzinis - ja viņš šo informāciju būtu zinājis ātrāk, tad būtu rīkojies citādāk. Plašāk gan ministre šo apgalvojumu nepaskaidroja.

Pati viņa joprojām ir gatava vadīt Kultūras ministriju.  Tāpat Jaunzeme-Grende ir pārliecināta, ka ar savu palikšanu amatā nenodara kaitējumu kultūras nozarei.  

Jaunzemes-Grendes pārstāvētās NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars, savukārt, paziņojis, ka, pieprasot kultūras ministres atkāpšanos premjers sev izdarītu lāča pakalpojumu.


Написать комментарий