Arhīva foto: Žaklīnas un Džona Kenediju kāzas

foto: All Over Press
foto: All Over Press

Tieši pirms sešdesmit gadiem – 1953. gada 12. septembrī – notika topošā ASV prezidenta Džona Ficdžeralda jeb Džeka Kenedija un viņa mīļotās sievietes Žaklīnas Buvjē kāzas. Vēlāk šīs savienības rašanās tika atzīta par 1953. gada ievērojamāko notikumu.

Džons un Žaklīna iepazinās kādās ASV augstākās sabiedrības viesībās 1952. gadā, un meitene uzreiz apbūra leģendārā Kenediju klana atvasi - tobrīd ļoti perspektīvu senatoru.

Pēc gada Džons viņu bildināja, turklāt bildinājums bija izteikts pa telefonu. 1953. gada 23. jūnijā tika izziņots par saderināšanos.

36 gadus vecā Džeka un 24 gadus vecās Žaklīnas kāzas tika dzertas viņa dzimtajās mājās Hammersmith Farm, kas atrodas Ņūportā, Rodailendas štatā, un uz svinīgo ceremoniju tika uzaicināti vairāk nekā 1200 viesi.

Žaklīna nevēlējās pārāk lielas kāzas, bet Džeks uzstāja uz krāšņa pasākuma rīkošanu, jo, pēc viņa domām, kāzas bija vienlaicīgi arī Amerikas iepazīstināšana ar Žaklīnu. Turklāt Kenedijs bija saņēmis svētību no paša Romas pāvesta.

Svinīgā ceremonija notika svētās Marijas baznīcā Ņūportā, un trīs stundas bija nepieciešamas vien tam, lai jaunais pāris iepazītos ar visiem kāzās ielūgtajiem cilvēkiem.

Džekija kāzām bija izvēlējusies Ņujorkas melnādainās dizaineres Ennas Lovas kleitu ziloņkaula krāsā, kuras izrotāšanai ar lentītēm un ziediem tika izmantoti 50 metri zīda tafta. Laika gaitā šī kleita kļuvusi par visbiežāk fotografēto kāzu kleitu vēsturē un par īstu skaistuma etalonu.

Tiesa, pašai Džekijai tā nav patikusi. "Mamma par kleitu nebija īpašā sajūsmā. Viņai šķita, ka tā atgādina abažūriņu," vēlāk savās atmiņās dalījās Žaklīnas meita Karolīna.

Džekijas galvu rotāja apelsīnu koka ziedu diadēma un mežģīņu plīvurs, kas piederējis viņas vecmāmiņai. Ap roku līgava bija aplikusi briljantu rokassprādzi - Džona dāvanu, bet kaklā mirdzēja pērļu kaklarota. Līgavas pušķis bija veidots no gardēnijām un baltām un rozā orhidejām.

Kad žurnālisti Kenedijam jautāja, kā viņš varētu raksturot savu jauno sievu, viņš bija lakonisks un teica tikai vienu vārdu: "Feja!"

Septiņus gadus vēlāk Džons kļuva par 35. ASV prezidentu, bet 1963. gada novembrī viņu nošāva. Vēl pēc pieciem gadiem Žaklīna apprecēja miljardieri Aristoteli Onasi. Viņa nomira 1994. gadā, būdama 64 gadus veca.



Написать комментарий