Izraēlas diplomāte apsolīja palīdzēt attīstīt vietējo tūrismu, bet mērs vilināja viesus ar reģionālās lidostas projektu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šogad Daugavpilī ar Izraēlas vēstniecības Latvijā atbalstu tika atklātas jau divas jaunas atceres vietas. Martā pie sinagogas „Kadišs” notika piemiņas plāksnes atklāšanas ceremonija par godu pazīstamajam filozofam un sabiedriskajam darbiniekam rabīnam Avraamam Ichakam Kukam, kurš ir dzimis Grīvā, bet šajās dienās, 12. septembrī parkā pie Gubiščes ezera vecās ebreju kapsētas vietā uzstādīja un atklāja pieminekli nomirušajiem un Holokausta laikā bojā gājušajiem ebrejiem.

Uz pieminekļa atklāšanu ieradās Izraēlas Valsts Ārkārtas un pilnvarotās vēstnieces Latvijā un Lietuvā vietniece Ksenija Kobjakova, kura ir dzimusi un augusi Daugavpilī.

Pēc Kobjakovas kundzes vārdiem diplomātija sniedz viņai iespēju pārstāvēt Izraēlu un veicināt sakaru attīstību starp mūsu valstīm, kuras viņa ļoti mīl. Sporta rūdījums ļoti noderēja diplomātiskajā darbā, jo pirms tam viņa vairākus gadus pēc kārtas nodarbojās ar paukošanu un pat uzstājās Izraēlas izlases sastāvā.

Vēstniecības pārstāve pateicās pilsētas domei par agrāk Daugavpilī dzīvojošās ebreju kopienas piemiņas un bagātā kultūras mantojuma saglabāšanu.

Vēstnieces vietnieces tikšanās ar pilsētas vadību notika aiz slēgtām durvīm. Pēc tam mērs Jānis Lāčplēsis paskaidroja, ka tikšanās gaitā tika apspriesti aktuālākie momenti un programmas, kas ir saistītas ar pilsētas attīstību.

„Runājām par projektiem, kuros mēs vienmēr gribam saņemt mūsu draugu atbalstu un palīdzību: gan ar padomu, gan laikā aizliktu vārdiņu. Viens no šādiem projektiem, manuprāt, varētu būt mūsu reģionālās lidostas projekts”, - pavēstīja pilsētas mērs.

Runa gāja arī par konkrētiem projektiem, kas ir saistīti ar izglītības programmām, tieši par informācijas un speciālistu apmaiņu. Diplomāte pauda pārliecību par to, ka starp mūsu valstīm ir plašs darbības lauks turpmākajai sadarbībai gan tūrisma, gan izglītības sfērā. Turklāt Izraēlas puse ir ieinteresēta sadarbības attīstībā ar Daugavpils universitāti, bet mērs apliecināja, ka darīs visu iespējamo šo sakaru nostiprināšanai.

Pēc vēstnieces vietnieces domām Daugavpils un Latgale var interesēt Izraēlas tūristus, pirmkārt, ar bagāto agrāk pastāvējušās Daugavpils ebreju kopienas vēsturi, jo daudziem, kuri patlaban dzīvo Apsolītajā zemē, ir palikušas saknes mūsu pilsētā, un viņus piesaistīs brauciens uz senču dzimtajām vietām. Otrkārt, ar pārsteidzošo Latgales dabu. „Mums nepietiek ūdens, bet pie jums tā ir daudz. Turklāt ļoti daudz zemes. Mēs runājām ar mēru par iespējām reklamēt Daugavpili, iepazīstināt ar to Izraēlas iedzīvotājus, atvērt jūsu brīnišķīgo pilsētu un reģionu Izraēlas tūristiem”, - paskaidroja K. Kobjakova.

Diplomāte domā, ka Izraēlai nav vajadzīga īpaša reklāma: svētā zeme, daudz saules, jūra, bagāta vēsture, arheoloģija un kultūra, ne par velti tā piesaista visas pasaules tūristus. Tā kā daugavpiliešu, kuri vēlēsies apmeklēt šo valsti, būs pietiekami daudz.

Savas vienas dienas vizītes laikā Izraēlas Valsts Ārkārtas un pilnvarotās vēstnieces Latvijā un Lietuvā vietniece Ksenija Kobjakova Daugavpilī apmeklēja Marka Rotko centru, sinagogu „Kadišs” un tikās ar pilsētas ebreju kopienas pārstāvjiem, kā arī nolasīja lekciju DU studentiem.


Написать комментарий