“Metalurga” glābšanā ieguldīto varēs atgūt 12 gados; valsts gatavojas arī sliktākajam

foto: pietiek.com
foto: pietiek.com

Ja finanšu grūtībās nonākušais metalurģijas flagmanis "Liepājas Metalurgs" tiks izglābts no maksātnespējas, valsts ieguldīto naudu varēs atgūt 12 gadu laikā, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Valsts kase gan gatavojas arī sliktākajam scenārijam - ja tomēr plānā noteiktajā laikā investors naudu neiegulda un sāksies maksātnespējas process, firmai "PricewaterhouseCooper" uzticēta "Metalurga" īpašumu novērtēšanu, ja gadījumā valstij nāksies realizēt tos kā ķīlu pret "Metalurgā" ieguldīto summu, kas ir aptuveni 52 miljoni latu.

Šonedēļ tiesas apstiprinātais "Liepājas Metalurga" tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāns liecina - uzņēmuma glābšanā ieguldīto varētu atgūt apmēram 12 gados, vēsta "Nekā Personīga".

"Metalurga" kopējais parāds šobrīd ir 129 miljoni latu kopā 515 kreditoriem un naudas atmaksai jāsākas jau šogad. Potenciālajam investoram līdz gada beigām jāiegulda 37 miljoni latu: līdz septembra beigām – 10 miljoni latu, līdz oktobra beigām – vēl 15 miljoni, līdz decembra beigām – vēl 12 miljoni.

"Metalurgs" tuvākajā laikā sāks izpārdot tos savus īpašumus, kuri tiešā veidā nav saistīti ar ražošanu. Tādu ir garš saraksts – sākot no dzīvokļiem un slimnīcas līdz Liepājas ledushallei. Līdz otrdienai uzņēmums arī cer tikt skaidrībā, cik lielu daļu un kurus no esošajiem darbiniekiem "Metalurgam" nāksies atlaist.

Kreditorus pārstāvošo finanšu konsultantu firma ,,Prudentia Advisers,, pieaicinātais plāna izstrādātājs firma ,,Metals Consulting international LTD", pētot "Metalurga" izdzīvošanas iespējas, atzinis, ka rūpnīca ir spējīga darbu atsākt, ir tehnoloģiski laba, modernizēta, izdevīgi novietota pie ostas. Ir arī cerība, ka skaidra plāna esamība vien varētu iedrošināt kādu no investoriem ķerties pie rūpnīcas atdzīvināšanas.

Uzņēmuma kontos gan naudas nav atlicis vairāk, kā tikai algām un iekārtu uzturēšanai, bet ne ražošanas atsākšanai, tāpēc investors tiek gaidīts ar nepacietību.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka tiesa otrdien, 10.septembrī, noteikusi tiesisko aizsardzību AS "Liepājas metalurgs" (LM). un 20. augustā pēc kreditoru nolīgtā konsultanta "Prudentia Advisors" uzklausīšanas tiesiskās aizsardzības pasākumu (TAP) plāna pieņemšanu atbalstīja arī Ministru kabinets. Taču arī pēc TAP pasākumu plāna apstiprināšanas, redzot, ka tas netiek pildīts, kreditori jebkurā brīdī var pieprasīt "Liepājas metalurga" maksātnespēju.

LM tiesiskās aizsardzības plānā paredzēta atsevišķu LM meitas kompāniju daļu pārdošana, atsevišķu uzņēmuma cehu atdalīšana un darbinieku skaita samazināšana.

Uzņēmums ir nonācis finanšu grūtībās. Kompānijas pamatražošana apgrozāmo līdzekļu trūkuma dēļ ir pārtraukta. Savukārt uzņēmuma lielākie kreditori, tostarp Valsts kase, meklē risinājumus, kā grūtībās nonākušo kompāniju glābt. Gan kreditoru klubs, gan uzņēmuma vadība patlaban meklē kompānijai investoru.

Liepājas tiesa maijā ierosināja uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesa lietu un uzdeva līdz 26.jūlijam iesniegt kompānijas glābšanas plānu. LM tiesai iesniedza lūgumu pagarināt plāna iesniegšanas termiņu par mēnesi, ko tiesa apmierināja.

LM ir lielākais darba devējs Liepājā - kompānija nodarbina aptuveni divus tūkstošus cilvēku. Uzņēmuma akcijas kotē "NASDAQ OMX Riga" otrajā sarakstā. Kompānijas lielākie īpašnieki ir privātpersonas - Sergejs Zaharjins, Iļja Segals un Kirovs Lipmans.


Написать комментарий