Augustā krīt Vienotības un RP popularitāte; Sudrabai būtu 15% atbalsts

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Augustā ir pieaugusi "Saskaņas centra", Zaļo un Zemnieku savienības un arī Nacionālās apvienības popularitāte, bet krita "Vienotības" un Reformu partijas reitings, liecina SKDS veiktā aptauja, par kur svētdien ziņoja TV raidījums "Nekā Personīga". 

Savukārt, ja bijusī Valsts kontroliere Inguna Sudraba izveidotu partiju, to atbalstītu 15%.

Augustā SKDS veiktais pētījums liecina, ka vietu sadalījums nav mainījies - pirmie tradicionāli ir "Saskaņas centrs" ar 24,5%, otrajā vietā ZZS ar 12,3%, trešajā – "Vienotība" ar 10,1%, ceturtajā ir Nacionālā apvienība ar 9,4%, bet piektajā - Reformu partija ar 2,9 %.

Visvairāk atbalstītāju mēneša laikā zaudējusi "Vienotība" - tas reitings samazinājies no 12,1% līdz 10,1%. RP reitings mēneša laikā kritis no 3,7% uz 2,9%. SC reitings kāpis no 23,9% uz 24,5%. ZZS reitings mēneša laikā kāpis no 10,6% uz 12,3%, bet VL!-TB/LNNK no 8,5% uz 9,4%.

SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš raidījumam skaidroja, ka "Vienotība", viņaprāt, arī "iekšēji jūtas ne pārāk stipri," tāpēc diezgan uzkrītoši sākusi runāt par nacionāliem jautājumiem, "baidīt no krieviem – kas nu būs, ja Repše nodibinās partiju, tad skaidrs, ka viņš bloķēsies tur ar prokrieviskiem spēkiem un tad jau mums te maize nebūs ko ēst un neatkarība tai pat dienā pazudīs".

"Tās īstenībā ir Nacionālās apvienības tēmas. Un te, protams, ja abas šī te partijas ar vienādu intensitāti spiež, izspēlē šīs nacionālās kārtis, tad vēlētāju balsis sadalās un tas ir neatkarīgi no tā, vai Nacionālā apvienība ir opozīcijā, vai pozīcijā kopā ar "Vienotību"," skaidroja sociologs.

Viņš atzina, ka no "Vienotības" ļoti daudz tiek prasīts, viņiem tiek atgādināti visi solījumi, jo cilvēkiem bija kaut kādas cerības, ko viņi lika uz šiem politiķiem tajā brīdī, kad nobalsoja. Un vēlāk cilvēki vērtē, vai tās cerības ir piepildījušās, vai ne. "Un parasti jau viņas nepiepildās. Un šādā kontekstā, protams, ka "Vienotība" ir ļoti, ļoti neērtā situācijā," sacīja Kaktiņš.

Aptaujas, ko partijas pasūtījušas savai lietošanai liecina, ka Sudrabas partija iegūtu 15% atbalstu, bet bijušā "Vienotības" politiķa Eināra Repšes partija - 5%.

Kaktiņš raidījumam sacīja, ka ir vīlušies un neapmierinātie vēlētāji, kuri ir gatavi aiziet pie citiem politiskajiem spēkiem, tāpēc labas izredzes ir kādai jaunai partijai, piemēram, Sudrabas vai Repšes spēkam.


Написать комментарий