Franču zinātnieki piedāvā skolēniem un DU studentiem domāto interaktīvu izstādi par ūdeni

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Jau skolā mums tiek mācīts, ka ūdens nozīme ir ārkārtīgi liela: tā uztur dzīvību, piedalās dzīvo organismu uzbūvē, klimata un laikapstākļu izveidē.

Tieši ūdens ir Daugavpils universitātes (DU) foajē atklātās izstādes „Ko mēs zinām par ūdeni?” uzmanības centrā. Tajā zinātniskie fakti nav piedāvāti garlaicīgu aksiomu vai tabulu veidā.

Katrs izstādes apmeklētājs var iejusties pētnieka lomā un noteikt, kāds ūdens daudzums ir nepieciešams, lai sanāktu baltmaizes kilograms vai izaugtu banāns. Var novērot, kā dzīvie organismi reaģē uz „labu” un „sliktu” ūdeni, kā lauksaimniecība ietekmē ūdens kvalitāti u.c.

DU piedāvātā izstāde it interaktīva, tas nozīmē, ka visu var aptaustīt, aplūkot un pat piedalīties eksperimentos. Pirmkursnieks Kirils, kurš DU studē mikrobioloģiju, parādīja portāla Gorod.lv žurnālistam visus eksponātus un paskaidroja to funkcijas.

Izstādē redzamos uzskates materiālus nodrošināja Francijas institūts Latvijā, ar kuru DU sen izveidojusies veiksmīga sadarbība. Institūta starptautisko projektu koordinatore Sandra Urtāne pastāstīja, ka izstāde ir domāta plašai auditorijai, un varētu ieinteresēt ne tikai skolēnus un studentus, bet arī viņu vecākus, skolotājus un pat zinātniekus.

Pēc S.Urtānes vārdiem, Francijā darbojas vairāki centri, kuri popularizē zinātni: izstrādā skolēniem un studentiem domātos projektus, kuru mērķis ir pierādīt jaunajai paaudzei, ka nodarboties ar zinātni ir ļoti interesanti.

Jāatzīmē, ka minētā izstāde būs apskatāma tikai divās mūsu valsts pilsētās – Daugavpilī un Rīgā. Interaktīvā izstāde „Ko mēs zinām par ūdeni?” ir kā ieskaņu pasākums 8.Daugavpils Zinātnes festivālam.

Pagājušajā Zinātnes festivālā DU rīkotajās izstādēs visinteresantākos eksponātus arī piedāvāja Francijas institūts Latvijā.

Izstāde būs apskatāma DU (Vienības ielā 13, 2. stāva foajē) līdz 25.septembrim katru darba dienu no plkst.11.00 līdz 17.00, 23. un 24.septembrī – no plkst.11.00 līdz 18.00. Ieeja izstādē ir bez maksas. Sīkāka informācija pa tālr.654 21017 (Diāna Soldāne)



Написать комментарий