Rudenī Daugavpils muzejā varēs baudīt vasaru, sauli un jūru

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā turpinās izstāžu sezona. Sēnēm veltīto izstādi nomaina koša un spilgta izcilā latviešu mākslinieka Jāņa Pauļuka izstāde, kas tika atklāta otrdien, 17.septembrī.

Pēc muzeja Mākslas nodaļas vadītājas Larisas Kaimiņas vārdiem, izstādes no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas nosaukums „Es esmu saules bērns...” nav nejaušs. Novators Jānis Pauluķs, kas riskēja gan dzīvē, gan radošajā darbībā, ļoti mīlēja sauli un skaistus cilvēkus, kurus attēloja savās gleznās, izvēloties košas krāsas un pozitīvu noskaņojumu.

Atmiņās par šo izcilo mākslinieku ar portālu Gorod.lv dalījās viņa draugs, mākslas vēsturnieks Zigurds Konstants. Viņš pastāstīja, ka J.Pauļuks tā arī nepabeidza Mākslas akadēmiju, bet tas netraucēja viņam kļūt par vienu no slavenākajiem Latvijas māksliniekiem. Sākumā studijas pārtrauca vācu okupācija, pēc tam, jau padomju laikā, viņam neatļāva rakstīt diplomdarbu studiju pārtraukumu dēļ.

Māksliniekam piemīta domāšanas neatkarība un impulsivitāte, pat savas dzīves sarežģītākajos posmos viņš gleznoja saules un jūras ainavas, attēlojot skaistus, iedegušus cilvēkus. Viņš atstāja vairāk nekā 1 000 darbu, daudzi no kuriem gāja bojā ugunsgrēka un plūdu laikā, daļa tika uzdāvināta draugiem un paziņām.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā piedāvātajā izstādē var aplūkot vairāk nekā 20 mākslinieka darbus – sieviešu portretus, tostarp tos, kuros attēlota viņa pirmā sieva Felicita, lieliskas ainavas, pašportretus.

„J.Pauļuks rūpīgi plānoja savu lomu mākslā, viņam nebija vienalga, kā uztver viņa darbus un kā tos vērtēs pēc viņa aiziešanas mūžībā. Viņam sagādāja prieku, ja kāds bija sajūsmā par viņa darbiem, interesējās par viņa radošo darbību, atpazina uz ielas. Viņš bija dāsns, enerģisks un jautrs cilvēks, daudz sportoja, bija labā fiziskā formā”, pastāstīja mākslinieka draugs.

Izstāde muzejā būs skatāma līdz 2014.gada 12.janvārim.



Написать комментарий