Kanādas premjerministrs un ģenerālgubernators saredz Latvijā perspektīvu ekonomiskai izaugsmei un mērķtiecīgākai divpusējai sadarbībai

foto: o.canada.com
foto: o.canada.com

Turpinot darba vizīti Kanādas galvaspilsētā Otavā, 18.septembrī Valsts prezidents Andris Bērziņš tikās ar Kanādas premjerministru Stīvenu Hārperu un Kanādas ģenerālgubernatoru Deividu Džonstonu, informē Latvijas valsts prezidenta portāls.

Sarunās no Kanādas amatpersonu puses tika apliecināts, ka Latvija ir nozīmīgs, uz ekonomisko attīstību vērsts sadarbības partneris kā divpusējo attiecību kontekstā, tā arī starptautisko organizāciju ietvaros.

Lai simboliski apliecinātu abu valstu savstarpēji nozīmīgās divpusējās attiecības, Valsts prezidents Kanādas premjerministram un ģenerālgubernatoram dāvināja Latvijas hokeja izlases kreklus ar numuriem, kas atbilst viņu secībai augstajos amatos. S.Hārpers saņēma kreklu ar numuru 22 kā Kanādas 22.premjerministrs, bet D.Džonstons ar 28.numuru - kā Kanādas 28.ģenerālgubernators.

„Jūsu valsts ir paveikusi pārsteidzošu darbu, lai atgūtos no recesijas,” uzsvēra S.Hārpers, augsti novērtējot Latvijas atgūšanos no ekonomiskās krīzes.      

Valsts prezidents uzsvēra Latvijas augsto novērtējumu Kanādas atbalstam Latvijas neatkarības atzīšanas laikā, esot pirmajai no lielā septiņnieka, kas atzina atgūto Latvijas neatkarību un nekad neatzina Latvijas inkorporāciju PSRS, kā arī atbalsts ceļā uz dalību starptautiskajās organizācijās – NATO un šobrīd -  Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD).

Tāpat arī Andris Bērziņš atzina, ka divpusējās attiecības stiprina aktīvā Kanādas latviešu kopiena, kura ir aktīvi iesaistījusies Kanādas valsts aktivitātēs un attiecību attīstībā ar Latviju.Tieši šīs vizītes laikā, atverotjaunu goda konsulātu Vankūverā, Latvija paplašina Goda konsulu tīklu Kanādā, kas ir papildus faktors attiecību stiprināšanā un ekonomiskās sadarbības paplašināšanai. Arī abas Kanādas amatpersonas uzteica latviešu kopienas ieguldījumu Kanādas sabiedrības izaugsmē, iekļaujoties tajā un pašaizliedzīgi darbojoties mītnes zemes labā.

Apspriežot abu valstu ekonomiskās sadarbības paplašināšanas iespējas, Valsts prezidents un Kanādas amatpersonas pārrunāja sadarbības iespējas, ko dod „airBaltic” noslēgtais līgums ar „Bombardier” par desmit jauno C-sērijas lidmašīnu iegādi.  Vienlaikus Valsts prezidents pauda pārliecību, ka Visaptverošais Tirdzniecības līgums starp Kanādu un ES, kura saskaņošana šobrīd ir noslēguma stadijā, būs būtisks pagrieziena punkts tirdzniecības iespēju paplašināšanai starp Latviju un Kanādu.

Andris Bērziņš Kanādas vadītājus informēja, ka Latvija šobrīd ir straujāk augošā ekonomika Eiropas Savienībā. Latvijas ekonomikas prioritātes ir eksporta veicināšana, investīciju piesaiste un Latvijas konkurētspējas palielināšana. „Uzaicinājums uzsākt sarunas par Latvijas pievienošanos OECD ir pierādījums tam. Tādēļ izsakām pateicību par Kanādas atbalstu,” piebilda Valsts prezidents. Noslēdzot sarunu ar ģenerālgubernatoru, Andris Bērziņš uzsvēra, ka Latvijai pēc krīzes pārvarēšanas ir jāmeklē jauni ekonomikas attīstības ceļi, kuros liela nozīme būs Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstīm, aicinot Kanādu sadarboties kopējos projektos šajos reģionos.

Kanādas premjerministrs augsti novērtēja Latvijas ieguldījumu starptautiskajā misijā Afganistānā. Valsts prezidents savukārt aicināja Kanādu izmantot labi iedibināto Ziemeļu transporta koridoru, kas savieno Afganistānu un Rīgu ar iespēju tālāk nogādāt kravas pāri Atlantijas okeānam.


Написать комментарий