Latvijā benzīnu iegādāties «sāpīgāk» nekā Igaunijā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Latvijā ir 27. dārgākais benzīns pasaulē; vislētākā degviela ir Venecuēlā, bet visdārgākā – Norvēģijā
, liecina Bloomberg un Associates for International Research veiktais pētījums par degvielas cenām dažādās pasaules valstīs šā gada trešajā ceturksnī.


Latvija minētajā pētījumā, atbilstoši benzīna dārdzībai šā gada trešajā ceturksnī ieņem 27. vietu. Līdzīgā pētījumā par šā gada otro ceturksni Latvijā benzīns tika novērtēts kā 31. dārgākais pasaulē. Pētījuma informācija arī liecina, ka Latvijā tas šā gada trešajā ceturksnī maksāja vidēji 1,72 ASV dolārus par litru (aptuveni 0,92 Ls).

Dažādās pasaules valstīs dzīves līmenis ir ļoti atšķirīgs. Piemēram, pērkot benzīnu pārtikušajā Norvēģijā, kur tas ir rekorddārgs, liela daļa iedzīvotāju, visticamāk, neizjūt būtisku sava maciņa svara samazināšanos, jo ienākumu bāze ir ļoti augsta. 
 Pieejamie makroekonomikas dati salīdzināti ar trešā ceturkšņa degvielas cenām. Latvijā ir 27. dārgākais benzīns pasaulē, bet, lai iegādātos vienu litru benzīna, trešajā ceturksnī mums bijis jāatvēl 4,1% dienas ienākumu, liecina Bloomberg pētījums. Atliek secināt, ka mums ir 18. augstāks benzīna cenas «sāpīguma slieksnis» no pētījumā iekļautajām valstīm. 
Degvielas cenas «sāpīguma» slieksnis, salīdzinot ar Latviju, zemāks ir gan Lietuvā, kur no dienas ienākumiem litra benzīna iegādei jāatvēl 4,04% (topā 19. vieta), un Igaunijā, kur tam jāatvēl 3,46% dienas ienākumu (topā 26. vieta).



Написать комментарий