Latvijā aicina legalizēt prostitūciju

foto: doznajemo.com
foto: doznajemo.com

Jau gadiem gan policija un veselības eksperti, gan nevalstiskās organizācijas un pašvaldības spriež par prostitūcijas ierobežošanu vai tās legalizāciju. 

Biedrība HIV.LV iestājas par prostitūcijas legalizāciju, lai beidzot šajā jomā ieviestu kaut kādu skaidrību, jo formāli mūsu valstī gandrīz nav nevienas prostitūtas.

Ja pērn veselības kartes, kuras pieprasa likums, izņēma 60 personas, tad šogad neviena. Tas formāli varētu nozīmēt, ka Latvijā tāda problēma kā prostitūcija nemaz nepastāv, kaut gan labi zināms, ka prostitūcijas rūpals zeļ un plaukst, piemēram, ar masāžas salonu izkārtnēm. Te jāteic, ka likums neaizliedz nodarboties ar prostitūciju, bet prostitūta pakalpojumus drīkst sniegt tikai savā dzīvoklī, nevis bordeļos. Valsts institūcijas visus gadus piever acis uz šo problēmu, tikai ik pa laikam notverot kādu suteneru vai aizturot prostitūtu. 

Ceturtdien, 19. septembrī, notika nevalstisko organizāciju un ministriju ekspertu diskusija par grozījumiem likumos par prostitūcijas ierobežošanu. Bet tajā tā arī netika panākts vienots viedoklis par grozījumu nepieciešamību prostitūcijas ierobežošanas nosacījumos, jo īpaši jautājumā par šajā rūpalā iesaistīto veselības kontroles nodrošināšanu. 

Sanāksmes laikā tās dalībnieki pauda krasi atšķirīgus viedokļus. Resursu centrs sievietēm „Marta” izteica priekšlikumu atcelt veselības karšu nepieciešamību prostitūcijas ierobežošanas regulējumā, uzskatot, ka tās neveic savu mērķi. Tāpat organizācija norādīja, ka ir jāparedz kriminālatbildība seksuālo pakalpojumu pircējiem. Savukārt organizāciju „Papardes zieds”, HIV.LV un „DIA+LOGS” pārstāvji izteica viedokli, ka esošais prostitūcijas ierobežošanas regulējums būtu jāpilnveido, precizējot veselības pārbaužu kārtību prostitūcijā iesaistītajām personām. HIV.LV vadītājs Aleksandrs Malahovskis uzstāja, ka prostitūcija Latvijā būtu jālegalizē, lai valsts varētu kontrolēt šajā biznesā nodarbinātos, tie maksātu nodokļus un prostitūtām būtu sanitārās grāmatiņas. 

Secinājums pēc šīs sanāksmes varētu būt tikai viens – kārtību un regulējumu prostitūcijas rūpalā mūsu valsts un nevalstiskās organizācija vēl tik drīz neieviesīs. 


Написать комментарий