Iespēja atbalstīt karaļa Mindauga un karalienes Martas pieminekļa celtniecību

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Nobeigumam tuvojas Lietuvas karalim Mindaugam un viņa latgaļu sievai Martai paredzētā pieminekļa tapšana, kurā tas tiek darināts mālā un atliets bronzā, ziņo Balvu novada portāls.

Piemineklis tiks uzstādīts netālu no Aglonas bazilikas.

2013.gada 12.septembrī apritēja 750 gadu kopš karaļa Mindauga nāves.

1253.gada 6.jūlijā ar Romas pāvesta Innocenta IV svētību Mindaugs kronēts par Lietuvas karali, reizē ar viņu kronēta arī karaliene Marta, kura cēlusies no Latgales ķēniņu dzimtas un bijusi Madalānu pilskunga meita. Marta tika kronēta par Lietuvas karalieni atbilstoši sava laika tradīcijām - ar pāvesta svētību.

Mindaugs 13.gadsimtā apvienoja baltu zemes un lika pamatus Lietuvas lielvalstij. Pats, ietekmējoties no sievas, pieņēma kristīgo ticību un nokristīja arī tautu. Kā vēsta leģenda, 1263.gadā ceļā uz Aglonu pie sievas radiem Mindaugu un divus viņa mazgadīgos dēlus nogalināja Lietuvas augstmaņi. Karalis turpat Aglonā arī apbedīts.

2010.gadā tika izveidota Latvijas-Lietuvas iniciatīvas grupa karaļa Mindauga un karalienes Martas pieminekļa izbūvei Aglonā. Projekta metu konkursā pirmo godalgu ieguva Viļņas tēlnieks Vidmants Gilikis. Trīsfigūru kompozīcijā Karaļa un Karalienes tēli simbolizē lietuvju un latvju tautu radniecību un vienību, mazais puisēns – Princis ir kā cerības zīme mūsu zemju un tautu nākotnei.

Iedzīvotāji, uzņēmumi un organizācijas tiek aicinātas atbalstīt pieminekļa celtniecību, cik nu ir kura spēkos.
Ziedojumus pieminekļa tapšanai var adresēt Rēzeknes latgaliešu kultūras biedrībai (DnB BANKA: LV52RIKO0002010103785, Reģ. Nr.: 40008005063, ar norādi: Karaļa Mindauga un karalienes Martas piemineklim).


Написать комментарий