ES valstis konstatēja ieņēmumu iztrūkumu 193 miljardu eiro apmērā nesamaksātā PVN dēļ

foto: aboutadriatic.com
foto: aboutadriatic.com

Cīņu ar izvairīšanos no nodokļu samaksas Eiropā jāpavada ES valstu nodokļu sistēmas vienkāršošanai un unifikācijai.

Par to paziņoja Eiropas Komisijas pārstāvis, komentējot sensacionālos sava pētījuma datus par PVN iekasēšanu 26 no 28 ES valstīm. Saskaņā ar šo pētījumu tikai 2011. gadā ES neiekasēja 193 miljardus eiro, kas atbilst 1,5% no kopējā vienotās Eiropas IKP. „Līdzekļu apjomi, kuri aiziet garām nodokļu tīkliem, ir absolūti nepieņemami, jo šos līdzekļus varētu izmantot nacionālo budžetu nostiprināšanai”, - paziņoja Eiropas Komisijas Aplikšanas ar nodokļiem un muitas savienības, audita un cīņas ar krāpniecību komisārs Aļģirdas Šemeta.

Turklāt komisārs atzīmēja, ka krāpniecība un izvairīšanās no samaksas nav galvenie šo zaudējumu iemesli. Runa ir par legālo aplikšanas ar nodokļiem samazināšanas shēmu izmantošanu vai par PVN zaudējumiem Eiropas kompāniju bankrota dēļ, kā arī maksājumu kavējumiem un kļūdām finanšu atskaitēs, - vēsta newsland.com.

Šemeta uzsvēra, ka īpaši labvēlīgi apstākļi legālo shēmu īstenošanai, lai izvairītos no PVN samaksas, veidojas valstīs ar pārmērīgi sarežģītām nodokļu sistēmām, kuras ietver sevī stipri diferencētas nodokļa likmes. Tādēļ Eiropas Komisija uzstāj uz nodokļu sistēmu un finanšu atskaišu vienkāršošanu, kas padarīs tās „caurspīdīgākas un saprotamākas”.

Līdz mēneša beigām Eiropas Komisija domā iesniegt vienotas Eiropas PVN deklarācijas projektu, bet līdz 2015. gada 1. janvārim tiek plānots izveidot vienotu šī nodokļa iekasēšanas sistēmu visiem Eiropas telekomunikācijas nozares dalībniekiem.


Написать комментарий