Rosina aktualizēt vecuma pensijas izmaksas laika posmus

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Labklājības ministrija (LM), ņemot vērā statistikas datus par paredzamo pensionāru mūža ilgumu, rosina no 2014.gada 1.janvāra aktualizēt vecuma pensijas izmaksas laika posmus „G". 

Kā informē Labklājības ministrijas portāls, tas nepieciešams, jo pensiju aprēķina formula paredz, ka darba mūžā uzkrātais pensijas kapitāls, piešķirot pensiju, tiek vienmērīgi sadalīts pa gadiem visā prognozētajā pensijas izmaksas periodā.

Iepriekšminēto paredz Ministru kabineta noteikumu projekts Noteikumi par pensijas aprēķināšanai piemērojamiem plānotajiem vecuma pensijas izmaksas laikposmiem, kas ceturtdien, 26.septembrī, izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē. Tas vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Plānots, ka noteikumi būs jāpiemēro, aprēķinot tās vecuma un izdienas pensijas, kuru piešķiršanas (pārrēķināšanas) datums ir no 2014.gada 1.janvāra.

Atgādinām, ka Ministru kabinets, pamatojoties uz Centrālās statistikas pārvaldes datiem un LM aprēķiniem, nosaka pensijas aprēķināšanai piemērojamo plānoto vecuma pensijas izmaksas laika periodu (gados). Šajā periodā no vecuma pensijas piešķiršanas gada plāno vecuma pensijas izmaksu.

„G" aprēķina kā vidējo rādītāju vīriešiem un sievietēm, tādējādi nodrošinot dzimumu līdztiesību.


Написать комментарий