Piedāvā sociālo aizsardzību laukstrādniekiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Saeima konceptuāli atbalstījusi likuma grozījumus, kas paredz, ka sezonas laukstrādnieki kļūs sociāli apdrošināti, ja no visiem darba devējiem saņemtie ienākumi mēnesī pārsniegs 70 eiro (49,2 latus).

Par grozījumiem valsts sociālās apdrošināšanas likumā pirmajā lasījumā balsoja 77 deputāti, bet seši tautas kalpi atturējās.

DB jau rakstījis, ka, ņemot vērā augsto nelegālās nodarbinātības līmeni sezonas laukstrādnieku vidū, valdība nolēmusi ieviest atsevišķu nodokli. Grozījumi likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), ko Saeima konceptuāli atbalstīja pagājušajā nedēļā, paredz kā alternatīvu jau esošajiem darbaspēka nodokļiem ieviest sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokli 15% apmērā, bet ne mazāk kā 0,5 lati (0,7 eiro) par katru nostrādāto dienu. Darba devējs, kura saimnieciskā darbība ir saistīta ar augļu, ogu un dārzeņu audzēšanu, sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokli varēs piemērot ienākumam, kuru izmaksās darbiniekam, kas nodarbināts augļkoku, ogulāju un dārzeņu sējā un stādīšanā, sējumu un stādījumu kopšanā, kā arī ražas novākšanā un šķirošanā.

Laukstrādnieki, kuri maksās šo nodokli, varēs saņemt arī sociālo apdrošināšanu pensiju apdrošināšanai. Sezonas laukstrādniekus reģistrēs Valsts ieņēmumu dienestā. Tāpat likumprojekts paredz darba devējam pienākumu par saviem līdzekļiem apdrošināt sezonas laukstrādniekus pret nelaimes gadījumiem, informēja Saeimā.

Atbilstoši Finanšu ministrijas datiem nelegālā nodarbinātība augļkopības un dārzkopības nozarē nesamaksātu nodokļu veidā rada aptuveni 1,75 miljonu latu lielus zaudējumus valsts budžetam.


Написать комментарий