Dienvidlatgales NVO atbalsta centra vadītājs: Nevalstisko organizāciju skaits turpina augt

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Latvijai iestājoties Eiropas Savienībā, nevalstiskās organizācijas ir populārākais cilvēku apvienošanās veids, portālam Gorod.lv paziņoja biedrības „Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs” un Latgales NVO atbalsta centra vadītājs Oskars Zugickis.

Pēc viņa vārdiem, 2013.gada jūnija sākumā Latvijā bija reģistrētas 16 812 nevalstiskās organizācijas, 62% no tām tika dibinātas pēc Latvijas iestāšanās ES, tomēr Latvijas, tostarp Latgales reģiona iedzīvotāju pilsonisko pozīciju, pēc O.Zugicka vārdiem, nevar raksturot kā aktīvu: „Salīdzinājumam minēšu, ka Skandināvijas valstīs dažādās biedrības darbojas aptuveni 80% iedzīvotāju, bet Latvijā šis rādītājs ir vismaz trīs reizes mazāks. Latgalē NVO ir 10% no kopējā organizāciju skaita – aptuveni 2 000 biedrību un fondu”.

Statistikas dati liecina, ka uz 2013.gada 29.maiju Daugavpilī bija reģistrētas tikai 544 NVO, Daugavpils novadā – 116. Piemēram, Rēzeknē darbojas 391 NVO, Rēzeknes novadā – 213. Tomēr, ņemot vērā iedzīvotāju skaitu, Preiļu un Rēzeknes novadu un Rēzeknes iedzīvotāji aktīvāk dibina nevalstiskās organizācijas, nekā daugavpilieši un mūsu novada iedzīvotāji.

Neskatoties uz augstākminēto, pēc O.Zugicka vārdiem, tikai 84% no Latvijas NVO var nosaukt par daudz maz aktīvām. Savukārt nosacītā pasivitāte vai nevēlēšanās dibināt jaunas biedrības varētu būt saistīta ar to, ka pašvaldību vadītāji neuzskata, ka NVO varētu palīdzēt pašvaldības funkciju pildīšanā. Jāatzīmē, ka saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta datiem, 2009.gadā kopējā ieņēmumu summa bija 201 509 133 lati.


Написать комментарий