Circene atkārtoti prasa būtisku finansējuma palielinājumu nozarei

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība) nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (Vienotība), atkārtoti prasot nozares finansējumu 2014.gadā palielināt līdz 4,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Tas nākamā gada budžetā prasītu papildus 260 miljonus latu.  

Kā portālu Diena.lv informēja veselības ministres preses sekretāre Aija Bukova-Žideļūna, vēstulē premjers tiek informēts par sarunām ar Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadību. 13.septembrī notikušās tikšanās laikā ar arodbiedrību aktualizēts jautājums par veselības nozares finansējumu 2014.gadam un valdības rīcības plānā paredzēto, ka nākamgad nozares finansējumam būtu jāsasniedz 4,5% no IKP. Kā iespējamo līdzekļu avotu papildus finansējumam arodbiedrība norādījusi daļu no Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējumam paredzētajiem līdzekļiem. Proti, varētu izmantot Eiropas Komisijas lēmumu par ES fondu līdzfinansējuma apmēra samazinājumu no 15% uz 5% finanšu krīzes rezultātā smagāk cietušajām ES dalībvalstīm.

Pamatojoties uz notikušajām sarunām, ministrija rosina atkārtoti Ministru kabinetā izskatīt jautājumu par valdības rīcības plāna izpildi attiecībā uz veselības nozares finansēšanu. Tāpat ministrija norāda, kā papildu finansējums tiktu sadalīts atbilstoši veselības aprūpes pamata vajadzībām - rindu mazināšanai ambulatoro un stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai, ārstniecības tarifu pieauguma nodrošināšanai, zāļu kompensācijas sistēmas attīstībai,  pacientu līdzmaksājumu samazināšanai, ārstniecības personu darba samaksas pieauguma nodrošināšanai u.c.

LVSADA informē, ka, lai veselības nozarē sasniegtu finansējumu 4,5% apmērā no IKP, Veselības ministrijas budžetam 2014.gadā papildus nepieciešami 260 miljoni lati.  

Ministru prezidents patlaban ar vēstules saturu nav iepazinies, tādēļ komentārus par to sniegt nevar. Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta pārstāve Diana Germane portālu Diena.lv informēja, ka veselības ministres vēstuli Valsts kanceleja ir saņēmusi un tuvākajā laikā tā nonāks premjerministra birojā. 


Написать комментарий