M.Rotko mākslas centra fondu papildināja pussimts abstraktā impresionisma cienītāju gleznu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā vēstīts, divu nedēļu laikā Marka Rotko 110.dzimšanas dienai veltītās mākslinieku rezidences dalībnieki aktīvi pievērsās radošajai darbībai.

Tās rezultāti tika prezentēti pasaulslavenā mākslinieka dzimšanas dienā, kuru visi abstraktā ekspresionisma cienītāji svinēja trešdien, 25.septembrī.

Mākslas centra vadītāja vietnieks Māris Čačka pastāstīja portālam Gorod.lv, ka devīto gadu pēc kārtas Daugavpilī pulcējas mākslinieki no dažādām pasaules valstīm. Šoreiz Daugavpils un Latgales ainavu iedvesmotie, rezidencē radoši darbojās 11 mākslinieki no 9 pasaules valstīm. „Viņi bija sajūsmā par mūsu dabu, debesīm, miglu”, teica Māris Čačka.

Viņaprāt, katrs rezidences dalībnieks centās parādīt sev raksturīgu rokrakstu, un tas viņiem ir izdevies. Šo talantīgo, interesanto mākslinieku darbos jūtama M.Rotko klātbūtne, tajos ir vairāk abstrakcijas. Tomēr ar katru gadu kļūst arvien grūtāk atlasīt labākos māksliniekus, kuri piesakās dalībai rezidencē.

Saskaņā ar izveidojušos tradīciju, katram māksliniekam bija jāuzdāvina centram pāris savu darbu. Šoreiz M.Rotko mākslas centra fondu papildināja 51 glezna. Kanādas pārstāve Sindija Merski uzdāvināja 7 savus darbus, mākslinieks no Polijas Mišels Gorski – 16.

Iespējams, vērienīgākais un spilgtākais atklātās izstādes darbs ir Japānas mākslinieka Takahiro Nišidas glezna, kas atspoguļo Daugavpils attīstību un pārsteidz ar krāsu bagātību.

Pēc mākslinieka vārdiem, viņa priekšstats par pilsētu mainījās tās iepazīšanas gaitā. Viņu pārsteidza augu daudzums un dažādība, mūsu pilsētas baznīcas. „Iespējams, manā gleznā pilsēta nav atspoguļota precīzi, bet tā ir mana improvizācija, kuras pamatā ir manas jūtas un pārdomas”, paskaidroja mākslinieks.

Šī gada rezidences dalībnieku darbi būs apskatāmi M.Rotko mākslas centrā. Patlaban izstāžu zālē var aplūkot tikai daļu no tiem.

M.Čačka paziņoja, ka nākamā rezidence notiks programmas „Rīga – Eiropas kultūras galvaspilsēta” ietvaros, tādēļ tiek plānots organizēt divu dienu konferenci Rīgā un Daugavpilī.



Написать комментарий