Daugavpils pilsētas dome pagaidām nav konstatējusi nevajadzīgas uzņēmumu kapitāldaļas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis paziņoja, ka pašvaldība pilda visus uzdevumus, kurus pēc šā gada sākumā veiktās pārbaudes uzdeva Valsts kontrole.

Atbildot uz jautājumu, vai līdz 1.oktobrim tiks izpildītas 9 no 11 Valsts kontroles sniegtajām rekomendācijām, Jānis Lāčplēsis paziņoja sekojošo: „Manuprāt, konceptuāli problemātisku jautājumu nav. Sarakstāmies ar Valsts kontroles dienestiem, pārstrādājam atsevišķus momentus. Uzskatu, ka būtībā pildām visus uzdevumus, kurus Valsts kontrole uzdeva pašvaldībai”.

Komentējot vienu no Valsts kontroles prasībām, kas attiecās uz nepieciešamību izvērtēt pašvaldības uzņēmumu kapitāldaļu turēšanas lietderību, pilsētas mērs paskaidroja:

„Pašvaldība jau pirms Valsts kontroles pārbaudes bija pieņēmusi lēmumu un deputāti nobalsoja par to, kādi uzņēmumi paliks pašvaldības pārziņā. Patlaban izmaiņas pašvaldības uzņēmumu struktūrā netiek plānotas. Protams, uzņēmumu darbs tiks izvērtēts ne tikai tāpēc, ka Valsts kontrole veica pārbaudi, bet, lai izvērtētu pašvaldības īpašuma efektivitāti. Jā, pastāv jautājums par dažu pašvaldības uzņēmumu kapitāldaļu turēšanas lietderību, taču mēs izanalizēsim to efektivitāti”.

Pašvaldības priekšsēdētājs apliecināja, ka pašvaldības uzņēmumu kapitāldaļu turēšanas lietderības izvērtēšana nav pirmkārtējs jautājums, jo pastāv arī citi uzdevumi, kuri ir saistīti ar pašvaldības darbu un pilsētas īpašuma organizāciju.

Atgādināsim, ka Valsts kontrole rekomendēja pašvaldībai izvērtēt arī noteiktu komercstruktūru kapitāldaļu turēšanu. Runa bija par laikrakstu „Latgales laiks” un SIA ”Daugavpils zobārstniecības poliklīnika”. Savā atzinumā Valsts kontrole akcentēja to, ka deputātiem jāizvērtē minēto uzņēmumu darbība un jāpieņem lēmums par kapitāldaļu turēšanu vai atsavināšanu.

Janvāra beigās, komentējot Valsts kontroles secinājumus, J.Lāčplēsis ziņoja portālam Gorod.lv, ka nepiekrīt dažiem izdarītiem secinājumiem. Viņaprāt, Valsts kontrole nepamanīja galveno problēmu, kas ir saistīta ar iepirkumu procedūru rīkošanu, kurā, pēc viņa domām, pastāv daudz problēmu. Piemēram, J.Lāčplēsis atzīmēja, ka viņš nepiekrīt ierosinājumam par dažu pašvaldības uzņēmumu kapitāldaļu atsavināšanu, jo šie uzņēmumi sniedz pilsētniekiem nozīmīgus pakalpojumus, kā arī nodarbojas ar uzņēmējdarbību.

Jāatzīmē, ka Valsts kontroles atzinumā norādīts, ka pašvaldība iepriekš bija pieņēmusi lēmumu par 15 kapitālsabiedrību daļu turēšanu un atzinusi, ka „Latgales laiks” darbība neesot vērsta uz pašvaldību autonomo funkciju īstenošanu.


Написать комментарий