Jaunieši – alkohola pircēji nesteidz pildīt likumu un dokumentus neuzrāda

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kopš vasaras ir spēkā likums, kas alkohola pircējiem vecumā no 18 līdz 25 gadiem bez īpaša uzaicinājuma liek pārdevējam uzrādīt personu apliecinošus dokumentus. 

Taču portāla "Delfi" aptaujātie pārdevēji atzīst – jaunie pircēji šo noteikumu neievēro.

Lielveikalā "Rimi", Krišjāņa Valdemāra ielā, pie kasēm ir izvietoti paziņojumi, kuros stāstīts par grozījumiem "Alkoholisko dzērienu aprites" likumā, kas tagad liek personām no 18 līdz 25 gadiem, iegādājoties grādīgos dzērienus, bez uzaicinājuma uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. Šai cilvēku grupai dokumenti jāuzrāda uzreiz, negaidot pārdevēja aicinājumu.

"Rimi" pārdevēja, jautāta, cik daudzi pircēji ir uzrādījuši pases vai citus dokumentus, pērkot grādīgās dziras, portālam "Delfi" sacīja, ka vēl neviens. Ne īpaši naski jaunos noteikumus ievēro arī nelielā bodītē Ģertrūdes ielā, kurā pārdējas atzina, ka ir informētas par jauno likumu, bet viņām pasi pircēji nerāda. Pārdevējas pauda viedokli, ka norma ir bezjēdzīga, jo, ja ir šaubas par pircēja vecumu, tad viņas vienalga prasa dokumentus.

Pārdevējas arī atzina, ka nezina kā rīkoties, ja alkohola pircējs būtu, teiksim, 19 gadus vecs, bet pats dokumentu neuzrādītu, vien izsniegtu pēc aicinājuma. Pārdevējas atzīst, ka visdrīzāk nerīkotos nekā, vienkārši secinātu, ka pircējs ir pilngadīgs un prasīto pārdotu.

Arī kādā Carnikavas veikalā, kur pie kases ir izvietots paziņojums par nepieciešamību uzrādīt dokumentus, kasieres atzīst – neviens jaunietis pats to nav darījis. Pārdevējas bieži vien šaubu gadījumā pašas lūdz pircējiem uzrādīt dokumentus, un gadās, ka dokumenti pieprasīti arī kādam 26 vai 28 gadus veciem cilvēkiem, kuri bez iebildumiem arī apliecina, ka ir tiesīgi pirkt alkoholu. Savukārt jaunākie grādīgo dziru tīkotāji dažreiz par izsaka neapmierinātību ar kasieru rīcību, bet dokumentus gan uzrāda.


Написать комментарий