Strautiņš: Drīz var rasties problēmas ar liekajiem īpašumiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ja netiks sagaidīts darbaspēka pieplūdums Latvijā, tad drīz varētu rasties problēmas ar liekajiem īpašumiem, Starptautiskās Nekustamo īpašumu tirgus dalībnieku federācijas (FIABCI) 5.Eiropas kongresā sacīja "DNB bankas" ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

Latvijā drīz var izveidoties situācija, ka ir pārāk daudz nekustamā īpašuma vienību un to piedāvājums var pārsniegt pieprasījumu. Tam par iemeslu ir gan zemais dzimstības līmenis, gan emigrācija, kas pēdējā desmitgadē iedzīvotāju skaitu ir samazinājusi par 15%, eksperta viedokli skaidro "Nozare.lv".

"Protams, te nebūs runas par Rīgu, taču, ja valstī nepieaugs darbaspējīgo iedzīvotāju skaits, lieko īpašumu problēma kļūs aktuāla," sacīja Strautiņš. Viņš piebilda, ka Latvijas nekustamo īpašumu tirgū ir vērojamas lielas atšķirības pat ārpus Rīgas - ir pilsētas, kurās dzīvokli var nopirkt par 100 latiem kvadrātmetrā, bet ir arī pilsētas, kurās par 100 latiem var nopirkt visu dzīvokli.

"Teritorija, kurā īpašumu var nopirkt ļoti lēti, kļūst arvien lielāka," sacīja Strautiņš.

Eksperts sacīja, ka īpašumu tirgus atšķiras arī pēc kvalitātes. Ja kvalitatīviem mājokļiem cenas pieaug un tos ir iespējams pārdot, tad dzīvokļiem, kuri nesasniedz noteiktu kvalitātes latiņu, pārdošanas perspektīvas ir visai riskantas.

Tāpat Strautiņš akcentēja arī uzturēšanās atļauju piešķiršanas par ieguldījumiem nekustamajos īpašumos nozīmi un norādīja, ka gadījumā, ja šī programma tiks atcelta, īpašumu cenu kāpums un pircēju plūsma apsīks. Strautiņš arī piebilda, ka eiro ieviešana 2014.gada 1.janvārī nepadarīs Latviju par investīcijām pievilcīgāku valsti. "Varbūt vienkārši ārvalstu investoriem būs ērtāk domāt par Latviju kā par eirozonas daļu, un tas var nodrošināt zināmu investīciju apjoma palielināšanos," sacīja eksperts. Viņš piebilda, ka naudas pelnīšana Latvijas nekustamo īpašumu tirgū ir iespējama, taču šis tirgus arī nākotnē būs ļoti svārstīgs.


Написать комментарий