Jurists: Jaunajam līguma ar „Batergo” ekspertu novērtējumam būs tieši tāds pats spēks kā iepriekšējam

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils pilsētas domes deputāts Jurijs Zaicevs MIL lappusēs paziņoja par to, ka par 21 tūkstoti latu veiktā kompānijas „Ernst&Young” noslēgtā līguma starp SIA „Batergo” un PSIA „Daugavpils siltumtīkli” ekspertīzi „var vai nu svinīgi nodot arhīvā vai aiziet ar to uz tualeti”.

Tādēļ portāls Gorod.lv palūdza jau sen praktizējošo juristu Raimondu Iliško komentēt, vai jaunajai līguma ekspertīzei, kurai dome izdalīja papildlīdzekļus, būs lielāks svars nekā iepriekšējai, kuru veica kompānija „Ernst&Young”, un vai tā var kļūt par izšķirošo līguma laušanai, uz ko tik aktīvi uzstāj dome.

Raimonds Iliško paziņoja, ka viņš ir iepazinies ar 2012. gada 8. oktobrī noslēgto līgumu (un trim tā pielikumiem) starp SIA „Batergo” un PSIA „Daugavpils siltumtīkli” par siltumenerģijas piegādi pilsētai, kā arī ar kompānijas „Ernst&Young” novērtējumu, un ir nonācis pie secinājuma, ka šis novērtējums drīzāk ir plānošanas dokuments – stratēģija (parasti izstrādā lielie uzņēmumi, pašvaldības un valsts iestādes, noslēdzot lielus darījumus) un satur informāciju par to, kādi var pastāvēt riski un sekas, ja notikumi attīstīsies tādā vai citādā veidā.

„Dokumenta misija ir palīdzēt pareizi plānot darbības, ja iestāsies tie vai citi apstākļi nākotnē. Tik tiešām tas ir juridiskā biroja subjektīvais viedoklis, nevis secinājumi par to, vai tas ir slikts vai slikts līgums. Kompānijas „Ernst&Young” sagatavotais dokuments ir viedoklis, kuru nebija domāts izmantot kā pierādījumu civilprocesā.

Lai ekspertu novērtējumam – ekspertīzei būtu spēks tiesā, tai jābūt veiktai tiesībsargājošo iestāžu, tiesas vai vienas no pusēm uzdevumā, brīdinot ekspertu par kriminālatbildību. Gadījumā ar jau veikto novērtējumu tas netika izdarīts, tādēļ tas drīzāk ir atsevišķa juridiskā biroja subjektīvais viedoklis.

Tādējādi gan jaunais novērtējums, kuram dome nesen izdalīja naudu, gan novērtējums pēc uzņēmuma (vai pašvaldības) pasūtījuma, lai cik tas arī maksātu, bez visa iepriekš izklāstītā būs tikai kāda subjektīvais viedoklis, kuram nav spēka tiesā”, - paziņoja jurists.


Написать комментарий