Finanšu ministrs A. Vilks: Pārejai uz eiro nav jākļūst par šoku iedzīvotājiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Latvijas Finanšu ministrs Andris Vilks, kurš apmeklēja Daugavpili akcijas „Eiropas diena” ietvaros vadīja stundu ilgu preses konferenci, kura tika veltīta eiro valūtas ieviešanai.

Ministrs atzīmēja, ka katram mūsu valsts iedzīvotājam pārejai uz jauno naudu nekādā gadījumā nav jākļūst par šoku. Tamdēļ arī notiek izvērstā informatīvā kampaņa, kuras galvenais uzdevums ir paskaidrot iedzīvotājiem šīs pārejas nepieciešamību un iespējas.

Pēc A. Vilka vārdiem pāreja uz eiro ir dabisks un neatgriezenisks process. „Patlaban nākas saskarties ar vairākiem dažādiem viedokļiem. Vieni iedzīvotāji eiro ieviešanā saskata milzīgu potenciālu, kurš veicina tālāku ekonomikas attīstību un dzīves līmeņa paaugstināšanos, bet citi šaubās par to, baidoties no jauna cenu kāpuma.

Aktīvi jāinformē iedzīvotāji, jo tas ļaus mums visiem saprātīgi un pragmatiski pieiet eiro ieviešanai, jo jau no 2014. gada 1. janvāra Latvija kļūs par 18. eiro zonas dalībvalsti”, - pavēstīja ministrs.

Andris Vilks ir pārliecināts, ka eiro ieviešana mūsu valsts teritorijā nesīs sev līdzi daudz pozitīvu momentu, jo pašu grūtāko ceļa posmu uz Eiropu mūsu valsts ir veiksmīgi paveikusi.

Pēc ministra domām Latvijas eiro ir viena no skaistākajām valūtām: tās dizainā ir izmantots Mildas tēls tāpat kā uz pirmskara latiem. Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas datiem oficiālais pārrēķina kurss sastādīs Ls 0,702804 par 1 eiro.

Jāpiezīmē, ka no otrdienas, 1. oktobra visām cenām valsts veikalos jābūt norādītām gan latos, gan eiro. Tas mums palīdzēs ne tikai pierast pie jaunās valūtas, kuras ieviešana ir neizbēgama, bet arī sekot cenām, kā arī pie reizes sagatavoties norēķiniem eiro. Paralēlās cenas tiks norādītas līdz 2014. gada 30. jūnijam, bet veikt apmaksu gan eiro, gan latos varēs divu nedēļu laikā – no nākamā gada 1. līdz 14. janvārim.

Tomēr doties uzbrukumā bankām un veikaliem šajā laikā ministrs neiesaka, paskaidrojot – ja arī jums mājās ir iegūlis kāds lats, Latvijas Banka sola vienmēr to apmainīt, neizvirzot iedzīvotājiem nekādus termiņus. Turklāt latus uz eiro visas bankas un pasta nodaļas mainīs bez komisijas maksas.

Tāpat A. Vilks paziņoja, ka jaunās valūtas ieviešanas gaitā nav jābaidās no krasa cenu pieauguma, jo tikšanās ar uzņēmējiem laikā tika parakstīts memorands, kurā uzņēmēji uzņēmās būt godīgi pret patērētājiem. Pēc ministrijas vadītāja domām laba reputācija biznesmenim ir ļoti svarīga un zaudēt to, gūstot nemitīgu labumu, ir ļoti nopietna lieta.


Написать комментарий