Kāpēc lielveikalos nopērkamajos salātos ir milzīgs skaits E vielu?

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Iegādājoties lielveikalā gatavotus salātus, nez vai kāds īpaši aizdomājas, kas ir šo salātu sastāvā.

Protams, lielā daļā veikalu, ir iespējams nopirkt salātus uz svara, kas liek domāt, ka tie ir svaigāki, bez liekām ķimikālijām, taču citur tie jau skaisti safasēti, atliek vien izvēlēties, kurus ņemt.

Tomēr retais pievērš uzmanību šo skaisti fasēto salātu sastāvam. Ikvienam ir skaidrs – jo vairāk E vielu produktā, jo tas kaitīgāks. Kā pārliecinājās portāls Kasjauns.lv, divos no lielākajiem Latvijas veikalu tīkliem, fasēto salātu saturs ir gana biedējošs: uz gaļas salātu iepakojuma skaisti uzskaitītas pamatsastāvdaļas, kam garā rindā seko E vielu saraksts. Vēl vairāk šo biedējošo vielu saskatījām uz krabju salātu iepakojumiem. Kāpēc gan, lai piebāztu lielveikalos nopērkamos salātus ar ķīmiju, ja tos tāpat izpērk teju vai dienas laikā? Vēl jo vairāk, to derīguma termiņš, kā pārliecinājās portāls Kasjauns.lv, ir ne vairāk kā divas dienas, tas liek domāt, ka nav vajadzības mākslīgi uzturēt salātus svaigus nedēļām ilgi. 

Identiski salāti – sastāvs dažāds

Interesanti, bet divu it kā identisku salātu sastāvs divos atšķirīgos lielveikalos ir pilnīgi dažāds. Piemēram, krabju salātos, kas nopērkami vienā lielveikalā, E vielu daudzums ir krietni lielāks, nekā tāda paša veida salātos otrā lielveikalā. Kā pārliecinājāmies arī mēs, garšas ziņā abu lielveikalu salāti atšķiras. Lai gan gaume ir dažāda, garšīgāki šķiet salāti, kuru sastāvā mazāk E vielu. 

Gaļas un krabju salātu sastāvā atrodami gan konservanti (E200 – E299), gan antioksidanti, kas palīdz produktu saglabāt svaigu ilgāk (E300 – E399), gan vielas, kas saglabā produkta konsistenci (E400 – E499). Konstatējām, abos lielveikalos nopērkamajos krabju salātos sastopama arī E viela 120, kas ierindojas to pārtikas piedevu sarakstā, kas var izraisīt ļaundabīgos audzējus, kā arī E407 – viela, kas var izraisīt kuņģa un zarnu trakta slimības. 
Patērētāju priekšstats par E vielām bieži ir maldīgs 

Kā portālu Kasjauns.lv informēja Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārtikas tehnoloģe, minētās E vielas nereti atrodamas tieši majonēzes sastāvā, ko pievieno teju visiem salātiem. Taču bez E vielām neizdošoties pagatavot arī latviešiem tik ļoti iemīļoto rasolu. Lai arī mājas apstākļos gatavots, tas var saturēt tikpat daudz E vielu, kā veikalā nopērkamajos salātos: „Patērētājiem bieži rodas priekšstats, ka salāti sastāv no faktiskajām sastāvdaļām, un tad vēl tiem pievienotas neskaitāmas E vielas, bet patiesībā E vielas jau atrodas, piemēram, desā, majonēzē, zaļajos konservētajos zirnīšos un citās lietās, kas pieejamas salātu sastāvā,” tātad, arī mājās gatavotu salātu sastāvā E vielas būs atrodamas. 

Turpretī diētas ārsts Andis Brēmanis portālam Kasjauns.lv skaidro, ka ļoti daudz vielu izraisa dažādas slimības, bet tās tiek izmantotas lai uzlabotu krāsu, garšas īpašības, konsistenci, kā arī uzglabāšanas termiņu, kas ir ļoti svarīgs lielveikalos nopērkamajiem fasētājiem salātiem, jo mājās taisīts rasols nestāvēs ilgāk par dienu, saglabājot vizuāli pievilcīgu izskatu. Tāpat veikalos jāizvairās no salmonellas baktērijas, kas izraisa zarnu infekcijas slimības, tāpēc produktam, gribot negribot, ir jāpievieno kāda no pārtikas piedevām – E vielām. 

Daudz vairāk par E vielām, cilvēkam var kaitēt sāls

„Faktiski, ja veikalos nopērkamā pārtika satur atļauto E vielu dozu, izpētīs, ka tās nekaitē cilvēkam, taču, ja cilvēks ir tik slinks, ka nevar uztaisīt salātus mājās, tad viņam ir jārēķinās ar to, ka pārtikā no veikala būs šīs vielas,” stāsta Brēmanis. 
Lai gan taisot mājas rasolu arī var „salasīt” gana daudz E vielu, ir jāskatās, ko liec tā sastāvā, tāpēc desas vietā izvēlies pašvārītu gaļu, zaļos konservētos zirnīšus aizstāj ar ko citu. Majonēzi uztaisi pats. 

Andis Brēmanis uzsver, ka parasti veikalos nopērkamajiem salātiem pievieno arī ļoti lielu daudzumu sāls, kas var kaitēt veselībai pat vairāk, nekā E vielas, kas produktā ir pieļaujamajā daudzumā. 

Cilvēki no fasētajiem salātiem cenšas izvairīties

Lai noskaidrotu portāla Kasjauns.lv sekotāju viedokli par fasētajiem salātiem, sociālajos tīklos veidojām aptauju. Uz jautājumu – „Vai pērkot jau safasētus salātus lielveikalos, pievērsiet uzmanību to sastāvā esošajām E vielām?”, atbildēja teju 200 respondentu, lielākā daļa – gandrīz puse respondentu atbildēja, ka ikdienā nepērk jau safasētus salātus, tikai svaigos, jo pastāv uzskats, ka fasētie salāti piebāzti ar ķīmiju, Mazāka aptaujāto daļa atzina, ka šad tad salātus sanākot nopirkt, bet detaļās par to sastāvu nav vajadzības iedziļināties, līdzīga daļa atzina, ka par E vielām viņiem esot vienalga, un tikai nedaudz vairāk aptaujāto atzina, ka vienmēr pievērš uzmanību produktu sastāvam, jo ir svarīgi tas, ko ēd. Mazākā daļa respondentu atzina, ka ir pilnīgi vienalga, kas atrodas salātu sastāvā, jo viss šajā pasaulē ir kaitīgs. 

Tomēr vajadzētu apzināties arī to, ka pārtikas piedevas radītas vienīgi cilvēku pieprasījuma rezultātā, jo visi taču vēlas pirkt vizuāli pievilcīgu, atbilstošas konsistences un ilgi uzglabājamu produktu. 


Написать комментарий