Veselības apdrošināšanas polises nākamgad kļūs dārgākas

foto: news.mail.ru
foto: news.mail.ru

Nepamatots cenu palielinājums ārstniecības iestādēs veselības apdrošināšanas polises 2014.gadā sadārdzinās, iespējams, par 4–5%. 

Tāpēc apdrošinātāji prognozē, ka nākamgad cenu pieaugums veselības apdrošināšanā kopumā varētu sasniegt pat 15%, raksta laikraksts " Dienas biznes".

Viens no iemesliem esot apdrošinātāju plāni segt iepriekšējo gadu zaudējumus, ko radīja konkurences cīņa valsts iepirkumos. Cenas pieaugumā ietverta arī veselības pakalpojumu inflācija.

Apdrošinātājiem ir izdevīgi sadarboties ar ārstniecības iestādēm un otrādi, jo abas nozares nodrošina pacientu plūsmu. Tomēr apdrošinātāji seko līdzi ārstniecības iestāžu noteiktajām cenām un netieši tās var ietekmēt. Apdrošinātājam ir iespējas piekrist vai nepiekrist konkrētas medicīnas iestādes izcenojumiem, laikrakstam atzina "Gjensidige Baltic" Personu apdrošināšanas nodaļas produktu vadītāja Ludmila Ščegoļeva.

"Mēs varētu nepiekrist cenām, ja tās ir virs vidējā tirgus izcenojumu līmeņa par konkrētajiem pakalpojumiem. Taču mēs vienmēr cenšamies vienoties par kompromisu, jo mums ir svarīgi piedāvāt saviem klientiem pēc iespējas plašāku līgumiestāžu loku," norāda Ščegoļeva.

Viņa atgādina, ka medicīnas iestāžu cenas ietekmē vairāki ekonomiskie faktori, piemēram, valsts ekonomiskā izaugsme, izmaiņas PVN likmē, likumdošanas izmaiņas, valsts apmaksāto medicīnisko pakalpojumu apjomi, kā arī apdrošināšanas tirgus izpausme, kas ietekmē maksas pakalpojumu cenas.

Arī apdrošināšanas sabiedrībai "Ergo", kurai noslēgta sadarbība ar vairāk nekā 800 ārstniecības iestādēm Latvijā, pieprasa sniegt skaidrojumu par cenas pamatojumu, ja kādam partnerim pakalpojumu cena ir augstāka par vidējo, laikrakstam atzina uzņēmuma veselības apdrošināšanas departamenta direktors Baltijā Gints Konrads.

Viņš atzinis, ka šogad pirmo gadu pēc krīzes cenas par veselības pakalpojumiem pieaug un dažos segmentos tās ir pat pārsniegušas pirmskrīzes līmeni. To sekmējusi komunālo pakalpojumu sadārdzināšanās. Tas, ka pieaug apdrošināšanas polises cenas vidēji tirgū, valsts iestādēm nozīmē polises seguma samazinājumu, jo tām 150 lati ir prēmijas limits.

Pēc "BTA Insurance Company" veselības apdrošināšanas produktu vadītājas Evijas Matvejas teiktā, par šo summu var nodrošināt pietiekami kvalitatīvu veselības apdrošināšanas polisi, bet nav iespējams nodrošināt gan maksas medicīnisko aprūpi, gan ārstēšanos stacionārā, gan sporta nodarbības, gan masāžas. Polise, kas ietvers, piemēram, jogas nodarbības, masāžu, zobārstniecības un citus pakalpojumus, maksā sākot no 360 latiem.


Написать комментарий