J.Dukšinskis: Pašvaldība nevar piemaksāt ārstiem, bet īsteno pietiekami daudz iedzīvotāju atbalsta programmu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Sakarā ar to, ka preses konferences gaitā Daugavpils pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis atzīmēja, ka pašvaldība nevar ietekmēt situāciju medicīnā tā, kā gribētos, portāls Gorod.lv griezās pēc komentāriem pie pilsētas mēra pirmā vietnieka Jāņa Dukšinska, kurš ir pilsētas medicīnas jomas kurators.

Atbildot uz jautājumu par to, kādas problēmas viņš saskata šajā jomā un kā varētu uzlabot situāciju, Jānis Dukšinskis atzīmēja, ka viena no galvenajām problēmām ir ārstu trūkums, kuri, iespējams, nevēlas strādāt Daugavpilī zemo darba algu dēļ.

Pirmais vietnieks norādīja, ka medicīniskā personāla trūkuma problēmu varētu risināt, aktīvāk slēdzot līgumus ar topošajiem ārstiem, lai pēc studiju beigām tie nepaliktu galvaspilsētā, bet atgrieztos Daugavpilī. Tāpat jaunos speciālistus varētu nodrošināt ar pašvaldības dzīvokļiem, kā tas tika praktizēts.

„Jauniem speciālistiem nepieciešami labi dzīvošanas apstākļi, normālas darba algas. Manuprāt, jābūt valsts politikai, kas tiktu vērsta uz ārstu piesaisti reģioniem. Daudz kas ir atkarīgs no medicīniskās iestādes, no darba organizācijas, līdzekļu izmantošanas efektivitātes. Slimnīcai arī jāmeklē ārsti, jāpiedāvā īpašie apstākļi, pilnveidošanās iespējas, lai ārsti neveidotu privātprakses, sniedzot maksas pakalpojumus.

Jāpiesaista gan privātinvestīcijas, gan valsts investīcijas. Pašvaldība no savas puses nevar nodrošināt ārstiem piemaksas, tomēr, iespējams, jaunā speciālista atalgojumam jābūt lielākam, nekā Rīgā. Atbalsta programmu īstenošana ir saistīta ar likumdošanu un valsts politiku, šādu programmu gandrīz nav.

Kopumā slimnīcas problēmas ir saistītas ar medicīnas jomas nepietiekamu finansējumu, tādēļ rodas parādi. Pašvaldība cenšas atbalstīt iedzīvotājus, darbojas dažādas programmas, piemēram, 3 dienas pensionāri pavada slimnīcā bez maksas, pastāv dažāda veida atvieglojumi. Uzskatām, ka pagaidām ar to pietiek, jo jaunu atvieglojumu ieviešana pagaidām netiek plānota. Jāizvērtē, cik efektīvi ir šobrīd spēkā esošie atvieglojumi”, atzīmēja Jānis Dukšinskis.

Tāpat pilsētas mēra vietnieks paziņoja, ka pagaidām esot pāragri izvērtēt DRS vadītājas Intas Vaivodes darbu (pašvaldību vēlēšanās piedalījās no „Attīstības partijas” saraksta), jo viņa šajā amatā ir pavisam neilgu laiku.


Написать комментарий