Preiļos jaunieši ļāvās ielu deju ritmiem

foto: Santa Ancāne
foto: Santa Ancāne

28. septembrī Preiļu Valsts ģimnāzijā norisinājās ielu deju festivāls - konkurss "ROYAL JAM 2".

Festivāls notika jau otro gadu. Šogad festivāls pulcināja dalībnieku no visas Latvijas un ārzemēm. Šajā gadā savu deju māku uz Preiļiem atbrauca parādīt arī ciemiņi no Lietuvas un Polijas.

Festivālā "Royal Jam 2" Preiļos tiks pārstāvēti trīs ielu deju stili divās kategorijās - iesācējiem un profesionāļiem: break dance, hiphops un house dance stils. Dalībnieki tika pārstāvēti dažādās jauniešu vecuma grupās no 10 līdz 25 gadiem.

Pasākumu vērtēja kompetenta žūrija trīs cilvēku sastāvā. Katrā no pārstāvētajiem deju stiliem tika vērtēti un nominēti labākie dejotāji divās kategorijās – labākais iesācējs un labākais deju profesionālis.

Dejošana mūsdienās ir ļoti populāra, un piemērota visām vecuma grupām, lai gan visbiežāk tieši ar ielu dejošanas stilu aizraujas bērni un jaunieši. Ar ielu dejošanu un hiphopa kultūru saistās breikošana, dīdžejošana, grafiti un arī repošana.

Hiphops ir arī viens no mūzikas žanriem, ar ko aizraujas mūsdienu jaunieši visā pasaulē. Šis mūzikas un kustības stils aizsākās Ņujorkā ap 1970. gadu.

Tā aizsācēji bija afroamerikāņu izcelsmes amerikāņi, kuri mācījās breikot, repot, zīmēt grafiti uz māju sienām un citām vietām pilsētā. Hiphopa sacensības toreiz notika uz ielām, un hiphops tika nosaukts par ielu dejošanu.

Šai kultūrai radās arī savs ģērbšanās stils. Hiphopa kustības tiek balstītas uz mūzikas ritmu, ko apgūst pakāpeniski un ilgstoši. Hiphopa mūzikai ir ļoti daudz žanru, un katra žanra kustības atšķiras gan fiziskā, gan vizuālā ziņā. Hiphopa kultūra ir viena no visizplatītākajām jauniešu subkultūrām pasaulē.

Paralēli hiphopa kustībai citās Amerikas pilsētās un vietās radās citi ielu dejošanas veidi un kultūras – break dance, house dance, rave dance,elektronic dance, jumpstyle, punk dance u.c. ielu deju veidi.

Festivālu organizēja aktīvs Preiļu jaunietis un hiphopa kultūras pārstāvis Ņikita Turubanovs.


Написать комментарий