Slavenību bērnus pasargās no paparaci

foto: lentaregion.ru
foto: lentaregion.ru

Kalifornijas štatā pieņemts likums, kas ierobežos paparaci un citu interesentu tiesības fotografēt un filmēt slavenību bērnus.

Likuma pieņemšanu aktīvi lobēja aktrises Halle Berija un Dženifera Gārnere, kuras uzstājās štata likumdošanas sapulcē, stāstot par to, cik lielu morālo kaitējumu viņu atvasēm nodarījuši uzmācīgie dzeltenās preses fotogrāfi, likumu atbalstījušas arī citas slavenības.

Tomēr vairāki tieslietu eksperti pauduši šaubas par likuma atbilstību ASV Konstitūcijas pirmajam labojumam, kā arī norādījuši – kamēr saglabāsies pieprasījums pēc šādām fotogrāfijām, nerimsies arī paparaci.

Pagājušās nedēļas nogalē štata gubernators Džerijs Brauns parakstījis likumdošanas sapulces pieņemto likumu, kura mērķis ir aizsargāt daudzo Holivudas slavenību un citu sabiedrībā pazīstamu cilvēku bērnus. Likums stāsies spēkā janvārī, un tas paredz, ka personām, kas bez vecāku piekrišanas būs agresīvi vajājušas un fotografējušas vai filmējušas bērnus, jārēķinās ar soda naudu 10 000 dolāru apmērā, kā arī cietumsodu, kas var ilgt no desmit dienām līdz gadam. Bargāki sodi gaidāmi gadījumos, ja tiesā tiks pierādīts, ka bērns šīs vajāšanas rezultātā guvis morālo traumu, tāpat vecākiem būs tiesības pret uzmācīgajiem paparaci vērsties civiltiesiskā kārtībā, pieprasot morālo kompensāciju. «Bērniem nevajadzētu būt tabloīdu barībai,» pavēstījis štata senators Kevins de Leons, kurš virzīja likumprojektu izskatīšanai.

«Es ceru, ka šis ir agresīvo paparaci beigu sākums,» BBC citē Oskara balvas ieguvējas H. Berijas sacīto. Aktrise aktīvi atbalstīja likuma pieņemšanu, gan medijiem, gan likumdevējiem stāstot par to, ko gandrīz ik dienu nākas pārdzīvot viņas piecus gadus vecajai meitai Nālai, ja viņa iziet pastaigāties kopā ar māmiņu. «Tiklīdz esam uz ielas, mums virsū metas bars fotogrāfu. Viņi uzvedas ļoti skaļi, klaigā, un, protams, ka bērns no tā sabīstas,» stāstījusi H. Berija. Piemēram, aprīlī, kad aktrise kopā ar meitiņu un draugu Olivjē Martinesu atgriezušies no kāda ceļojuma, Losandželosas lidostā viņus ielencis vesels bars preses fotogrāfu, kuri grūstījušies, bļaustījušies un cīnījušies par labākām vietām fotografēšanai. Par līdzīgiem pārdzīvojumiem stāstījusi arī Dž. Gārnere, kura kopā ar Benu Afleku audzina trīs bērnus, amerikāņu aktrišu uzsākto kampaņu aktīvi atbalstījusi arī britu dziedātāja Adele. «Es šo cīņu uzsāku ar lielām cerībām, taču vienlaikus mani māca šaubas, vai tā vainagosies panākumiem,» sacījusi H. Berija.

Jau pēc likuma pieņemšanas savu kolēģi ar uzvaru apsveikusi aktrise Sandra Bulloka. «Tas ir lieliski – meitenes padarījušas lielu darbu, tāpat kā viņu juristi. Manuprāt, bērniem ir jāļauj būt bērniem, viņi nav nekāda prece,» sarunā ar CNN sacījusi S. Bulloka. Interesanti, ka uz ceremoniju, kuras laikā viņas plaukstu un pēdu nospiedumi tika iemūžināti pie kāda Holivudas teātra, viņa bija paņēmusi līdzi arī savu trīs gadus veco dēlu Luī Bardo. Aktrise norādījusi – ja viņa ņem līdzi bērnu uz publisku pasākumu, tad, protams, rēķinās, ka viņu fotografēs, bet vienkāršas pastaigas laikā fotogrāfiem būtu jārespektē ģimenes tiesības uz privātumu. Savdabīga pieeja šim jautājumam ir mūziķim Kanjem Vestam, kuram beidzamo mēnešu laikā vairākkārt gadījies konfliktēt ar paparaci. K. Vesta un Kimas Kardašjanas meitiņa Norta pašlaik ir tikai trīs mēnešus veca, taču mūziķis jau rosinājis grozīt likumdošanu un uzdot paparaci veikt atskaitījumus fotografētajām personām. «Viņi ar to pelna naudu, un būtu tikai loģiski, ja kāds materiāls labums no tā būtu arī tiem, kurus fotografē. Es jau iedomājos, kā uz pilngadības svētkiem mana meita saņemtu veselu žūksni ar čekiem – par visām fotogrāfijām, kas līdz tam būs publicētas,» stāstījis K. Vests.

Jāpiebilst, ka likumam ir arī ne mazums pretinieku, piemēram, Nacionālā preses fotogrāfu asociācija, Kalifornijas Raidsabiedrību asociācija un citi. Vairāki The Christian Science Monitor aptaujātie juristi ir pārliecināti – līdzko pirmā šāda lieta nonāks tiesā, tiks konstatēta likuma neatbilstība Konstitūcijai. Savukārt Vilanovas universitātes komunikācijas zinātņu profesors Gordons Kūnfelds ir pārliecināts, ka likums cīnās tikai ar sekām – paparaci viņa uztverē ir tikai starpnieki. «Pat, ja kādu iesēdinās cietumā, tas neatturēs jaunu izsalkušu un ambiciozu fotogrāfu pieplūdumu, visu nosaka pieprasījums. Un padomājiet, kurš tad ir patiesais vainīgais tam, ka slavenības un viņu bērni tiek vajāti. Mēs visi! Tie, kuri nevar atturēties no kārdinājuma nopirkt tabloīdu,» viņš uzsvēris.


Написать комментарий