Pārtikas tirgotājus biedē gaidāmie milzu sodi

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pārtikas mazumtirgotājus pamatīgi satraukuši gaidāmie naudas sodi, ko par ļaunprātīgu tirgus varas izmantošanu paredzēs vēl topošais Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likums.

Proti, likumā noteiks, ka sods par ļaunprātīgu tirgus varas izmantošanu varēs sasniegt pat 0,2% no tirgotāja apgrozījuma iepriekšējā gadā. Lielākajām mazumtirdzniecības ķēdēm tas nozīmētu milzīgas summas.

Par Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likumu tiek diskutēts jau vairākus gadus, bet pirmdien, 30.septembrī, likumprojekts beidzot tika izskatīts Ministru kabineta komitejā. Likums vēl jāskata valdībā un Saeimā.

Ekonomikas ministrijas Iekšējā tirgus departamenta pārstāvis Intars Eglītis skaidro, ka ilgi topošā likuma mērķis ir ierobežot mazumtirgotāju piekoptās darbības, kas ir pretrunā ar godīgu praksi un visus riskus uzliek preču piegādātājiem. Likumprojekta autori vērtējuši iespēju ierosinājumu ierobežojumus noteikt arī piegādātājiem, piemēram, pārtikas preču ražotājiem ar būtisku ietekmi, taču tos tomēr likumā paredzēts neiekļaut.

Par to sarūgtinājumu neslēpj Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija, kurā ietilpst lielākie mazumtirdzniecības tīkli - "Rimi", "Maxima" un "Narvessen". Asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis valdības komitejas sēdē pauda pārliecību, ka jaunajam likumam būtu jāregulē ne tikai tirgotāju, bet arīdzan visu citu pārtikas mazumtirdzniecības "ķēdē" iesaistīto pušu darbības.

Tomēr visvairāk tirgotājus uztrauc likumā paredzētais naudas soda apmērs, kas varēs sasniegt 0,2% no tirgotāja apgrozījuma iepriekšējā gadā.

"Sodi plānoti nepamatoti augsti. Mūsuprāt, nevajadzētu palielināt sodus, kas šobrīd ir 0,05% apmērā līdz 0,2%," sacīja Krūzītis.

Par paredzamajiem sodiem satraukta ir arī Latvijas tirgotāju apvienība "LaTS", kuras veidotajā apvienībā ietilpst daudzi neatkarīgiem komersantiem piederoši veikali, kas darbojas ar vienotu preču zīmi un kurus rotā izkārtne "LaTS". Apvienības vadītājs Raimonds Okmanis uzsver, ka veikali pieder neatkarīgiem komersantiem un jaunais likums rada risku, ka par atsevišķu uzņēmēju konfliktiem vai pārkāpumiem pret piegādātājiem soda nauda tiks aprēķināta no visu apvienībā ietilpstošo veikalu apgrozījuma un būs nepamatoti liela.

"Apvienība nevar garantēt likuma ievērošanu katrā mazā veikalā," teica Okmanis.

Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama gan uzsver, ka 0,2% ir plānotais maksimālais naudas soda apmērs, un maksimālie sodi tiek piemēroti reti. Turklāt jaunā likuma darbības sākumposmā mazumtirgotājiem par ļaunprātīgu tirgus varas izmantošanu plānots piemērot soda naudu vien 0,05% apmērā no apgrozījuma.


Написать комментарий