Pēc sarunas ar Viņķeli RP atzīst ministri par kompetentu, demisiju neprasīs

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Labklājības ministrei Ilzei Viņķelei (V) aptuveni 40 minūtes ilgušas sarunas laikā izdevies pārliecināt koalīcijas partnerus no Reformu partijas (RP) par savu kompetenci.

To pēc pirmdien, 30. septembrī notikušās sarunas žurnālistiem teica RP priekšsēdētājs Edmunds Demiters, kurš apgalvo, ka tikšanās laikā Viņķelei izdevies izskaidrot RP politiķiem savu nostāju jautājumā par padomju laikos strādājošo ļaužu ieguldījumu sociālajā budžetā un sniegt izsmeļošas atbildes arī uz citiem jautājumiem.

Vaicāts, vai RP vēl arvien pieļauj iespēju prasīt labklājības ministres demisiju, Demiters sacīja: "Nedomāju, ka kādam frakcijas deputātam būtu šāda ideja."

Savukārt Viņķele pēc tikšanās pauda, ka šādas sarunas, kuru laikā gan pozīcijas, gan opozīcijas Saeimas frakciju deputāti var uzdot jautājumus ministriem, ir normālas "lēmējvaras un izpildvaras attiecības".

No Demitera teiktā gan izriet, ka koalīcijas partnerus vēl arvien sarūgtina premjera partijas biedres Viņķeles pārstāvētās "Vienotības" attieksme pret koalīcijas partneriem.

"Kad kāda iniciatīva nāk no Nacionālās apvienības vai RP, tā tiek dēvēta par ultimātu. Bet, ja tā nāk no "Vienotības", to dēvē par sociāli atbildīgu politiku. Es tam nevaru piekrist," pauda RP priekšsēdētājs.

"Delfi" jau vēstīja, ka pagājušajā nedēļā RP publiski pauda neapmierinātību ar Viņķeles darbu un paģērēja tikšanos ar ministri.  RP paziņoja, ka uz Saeimas frakcijas un valdes kopsēdi aicinās Viņķeli, jo ir uzkrājušies daudzi jautājumi  par ministres pēdējā laikā paustajiem publiskajiem izteikumiem un rīcību. Koalīcijas partneru neapmierinātību izraisīja Viņķeles nevēlēšanās piekāpties demogrāfijas ultimāta prasībām. Tas balstās uz pērn noslēgto vienošanos par pasākumiem dzimstības vecināšanā.

Tas tiek skaidrots ar attiecību saasināšanos koalīcijā, ko eskalējuši arī premjera Valda Dombrovska pārmetumi izglītības un zinātnes ministram Vjačeslavam Dombrovskim (RP) par mediju saturu pirkšanu par Izglītības un zinātnes ministrijas līdzekļiem. Ceturtdien medijos izskanēja, ka premjers varētu prasīt izglītības ministra demisiju, tādēļ RP valdes sēdē savukārt vērtēja Viņķeles atbilstību amatam, taču premjera pārstāvji oficiāli noliedza šādu iespēju. 


Написать комментарий