Solvita Āboltiņa: 2014.gada budžeta vērtība ir cilvēks

foto: saeima.lv
foto: saeima.lv

„2014.gada budžeta galvenā vērtība ir cilvēks, un katram latam un katram eiro ir jābūt vērstam uz cilvēku vajadzību nodrošināšanu”, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, otrdien, 1.oktobrī, no finanšu ministra Andra Vilka saņemot 2014.gada valsts budžeta likumprojekta portfeli ar pavadošos likumprojektus.

Kā informē Saeimas Preses dienests, Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka nākamā gada valsts budžeta vadlīnijai ir jābūt taisnīgumam. Apstākļos, kad līdzekļi joprojām ir ierobežoti, ir jārūpējas, lai katrs lats un eiro nonāktu pie tiem cilvēkiem, kuriem tas visvairāk nepieciešams. Katram latam ir jābūt ieguldītam vispareizākajā un taisnīgākajā veidā - ģimenēm ar bērniem, pensionāriem, uzņēmējiem - tas nedrīkst būt izšķērdības un liekas greznības budžets, uzsvēra S.Āboltiņa.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka nākamais gads ir priekšvēlēšanu gads, un ļoti svarīgi, lai 2014.gada budžets neiegūtu politisku nokrāsu. Šajā mazajā portfelī ir daudzu cilvēku vajadzības - pielikumu gaida gan ārsti, gan medmāsas, gan jaunās māmiņas, gan policisti. Tas, ka esam raduši līdzekļus, lai palielinātu viņu ienākumus, ir signāls - valstij ir vajadzīgs katrs cilvēks, ka tikai kopā mēs varam veidot valsti, kādā mēs gribam dzīvot un kādu mēs godam pārvaldām, pauda S. Ābotliņa.

No Saeimas priekšsēdētājas saņemot 2014.gada valsts budžeta portfeli, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs sacīja, ka nākamā gada budžets ir pirmais mūsu valsts eiro budžets un tas apliecina Latvijas orientāciju Rietumvalstu virzienā un mūsu vietu Eiropas Savienībā.

J.Reirs arī atzīmēja, ka ir saprotamas daudzu cilvēku bažas par to, kā eiro ieviešana ietekmēs latvisko identitāti, jo nedrošība un pat bailes cilvēkiem radušās no pēdējos divdesmit gados vairākkārt piedzīvotajām naudas maiņām, finanšu krīzēm un ekonomiskās lejupslīdi. Budžeta komisijas priekšsēdētājs, apliecinot, ka ar eiro ieviešanu mūsu nacionālā identitāte nemazināsies, uzsvēra: „Vai mūsu senči varēja paredzēt, ka 2014.gadā tiks kalta Latvijas eiro monēta ar Mildas attēlu, ar kuru varēs norēķināties gan Romā, gan Berlīnē, gan Parīzē? Un ka daļu no Eiropas monētām rotās uzraksts „Dievs, svētī Latviju!”

J.Reirs informēja, ka Budžeta komisija darbu pie valsts budžeta izskatīšanas sāks nekavējoties un jau rītdien sasaukta pirmā komisijas sēde, kurā deputāti iepazīsies ar 2014.gada valsts budžeta sadalījumu. Nākamā gada valsts budžeta likumprojektu un grozījumus ar to saistītajos likumos pirmajā lasījumā Saeimā plānots skatīt 17.oktobrī, bet galīgajā lasījumā – 6.novembrī. 


Написать комментарий