Dagdā atklāta piemiņas plāksne K.Buiņickim

foto: latvia.travel
foto: latvia.travel

Svētdien, 29.septembrī Dagdas Romas katoļu baznīcā tika atklāta piemiņas plāksne bijušajam Dagdas muižas īpašniekam Kazimiram Buiņickim (1788-1878), informē Dagdas novada portāls.

Viņš bija izcils Latgales un Polijas sabiedriskais darbinieks, rakstnieks un publicists. Rosinot sociālās reformas, apsteidzis savu laiku. Nemitīgi tiekdamies tuvināt poļu un latviešu kultūras, kļuvis piederīgs tām abām.

Šogad aprit Kazimira Buiņicka 225.dzimšanas gadadiena un nāves 135.gadskārta. Par godu šiem notikumiem Polijas Republikas vēstniecība kopā ar Polijas Republikas Kultūras un nacionālā mantojuma ministriju izveidoja piemiņas plāksni un rosināja to izvietot Dagdas Romas katoļu baznīcā.

Dagdas novada pašvaldība un Dagdas baznīca bija pretimnākošas, un ļoti labprāt iesaistījās pasākuma organizēšanā.

Piemiņas plāksnes atklāšana sākās ar Sv.Misi, kuru poļu valodā vadīja dekāns Pāvils Odiņš. Piedalījās arī Dagdas dekanāta priesteri, kā arī Krustpils un Atašienes draudžu prāvests Viktors Naglis. Viņš kādu laiku atpakaļ kalpoja mūsu draudzē un interesējās par Dagdas novada vēsturi, tāpēc piedāvāja klātesošajiem nelielu referātu par Kazimira Buiņicka dzīvi un sabiedrisko darbību.  Sv.Mises noslēgumā piemiņas plāksne tika iesvētīta un atvērta. Pasākumā piedalījās  Polijas Republikas vēstniecības 1.sekretārs Marek Gluszko un Polijas Republikas Kultūras un nacionālā mantojuma ministrijas pārstāve Dorota Janiszewska-Jakubiak.

Pēc piemiņas plāksnes atvēršanas Dagdas Romas katoļu baznīcā sekoja svinīgs koncerts Dagdas novada Tautas namā. Tas bija multinacionāls pasākums, kura laikā skatītāji varēja izbaudīt dažādu tautu kultūru. Uzstājās TDA „Dagda”, Dagdas vidusskolas zēnu vokālais ansamblis, Jēkabpils poļu biedrības RODACY deju kolektīvs un vokālais ansamblis, Krāslavas vokālais ansamblis STRUMEŅ, Jēkabpils baltkrievu biedrības vokālais ansamblis ZAVIRUHA, Rēzeknes poļu biedrības sieviešu koris JUTRZENKA. Klātesošie varēja iepazīties ar Latvijas Poļu savienības priekšsēdētāju Rišardu Stankeviču, kā arī ar Jēkabpils, Krāslavas un Rēzeknes reģionālo nodaļu vadītājiem.

Atklātā piemiņas plāksne Dagdas Romas katoļu baznīcā vēstīs ikvienam baznīcas apmeklētājam par mūsu izcilā novadnieka Kazimira Buiņicka paveikto Latgales sabiedriskajā dzīvē.


Написать комментарий