Latgalē kombainieris mirst savā pirmajā darba dienā

foto: ua.all.biz
foto: ua.all.biz

Rēzeknes novada Pušas pagasta Zambaru sādžā 11. septembrī ap pulksten 15 notika traģēdija, kurā dzīvību zaudēja 27 gadus vecais Viktors. 

Nelaime notika kukurūzas laukā, kur kombains aizķēra elektrības vadus, kas bija nokarājušies pārāk zemu.

Nav dzirdējis vai sapratis kliedzienus

Todien tieši līdzās kukurūzas laukam dzīvojošie Sarmīte un Juris atgriezās no vīrieša māsas vīra bērēm. Tuvojoties savai mājai, viņi pamanīja, ka pa elektrības stabiem lēkā dzirksteles un kaut kas deg, bet līdzās stāv kombains. «Kombains ar to «knābi» bija aizķēris elektrības vadus. Tie pat nepārplīsa, bet, visticamāk, vienkārši uzgulās strēlei. Ja kombainieris būtu turpinājis ceļu, nekas ļauns nenotiktu, jo viņš izbrauktu no zemo vadu apakšas, taču viņš izkāpa no kombaina, lai apskatītos, kas noticis. Kombainam apakšā kaut kas dega, riteņi dūmoja. Pēc tam viņš izdomāja, ka tehnika jāglābj, un kāpa atpakaļ kombainā,» atceras Skaidrīte. «Mēs kliedzām, saucām, lai neiet vairs atpakaļ, lai mūk prom, bet viņš mūs nedzirdēja vai varbūt nesaprata, mēs bijām kādu gabaliņu nostāk.»

Diemžēl tad sekojis nenovēršamais: tiklīdz vīrietis pieķēries pie kombaina kāpņu metāla daļām, viņš saļimis un uz zemes palikušās kājas aizdegušās. Sarmīte metusies uz priekšu. «Es gribēju cilvēku glābt,» saka sieviete, taču Juris, kas ir elektriķis ar gadu desmitiem ilgu darba stāžu, laikus sievu apturējis un mudinājis zvanīt palīdzības dienestiem. Tobrīd palīgā cietušajam kolēģim steidzies arī traktorists, kurš ar kombainieri kopā strādājis uz lauka. Par laimi, arī šo vīru Jurim izdevies paglābt no nelaimes. «Labi, ka mēs tobrīd nācām mājās, kas zina, kā vispār tas viss būtu beidzies. Un labi, ka mans vīrs saprot elektrības lietas, būtu mēs te visi beigti. Traktoristam nemaz nebija līdzi mobilātelefona, viņš nevarēja izsaukt ne ātro palīdzību, ne ugunsdzēsējus,» stāsta Sarmīte. Nelaimes aculiecinieki gan nemaz īsti neatceras, kādā secībā un kas īsti kam un kur zvanījis, jo svarīgi bijis ne vien pasaukt mediķus, jo, lai arī vāja, tomēr bijusi cerība vēl glābt cietušo, tāpat bija nepieciešami ugunsdzēsēji un svarīgi bijis arī atslēgt elektrību, lai cietušajam varētu piekļūt. «Te bija pamatīga panika, bļaušana, steiga,» atceras sieviete. Pirms ieradās ugunsdzēsēji, Juris un traktorists dzēsuši degošo kombainu ar uz tā esošajiem diviem ugunsdzēšamajiem aparātiem. «Vispār palīdzība atbrauca novēloti. Mediķi brauca no 35 kilometrus attālās Rēzeknes un vēl iesēdās pie kaimiņa mājas, jo ceļš ir neizbraucams, precīzāk, tā nav, jo pavasarī to aizsēja ar kukurūzu. Par laimi, kāds ar palielāku mašīnu to nesen izbraukāja, citādi mediķiem būtu jālaužas cauri kukurūzas stublājiem. Ugunsdzēsēji brauca no aptuveni 20 kilometrus attālās Dagdas un Aglonas, viena mašīna bija no pagasta centra,» saka Skaidrīte.

Vadi karājušies pārāk zemu

Tuvumā dzīvojošie ir šokā pēc notikušā un katru dienu noraugās uz apdegušo kombainu, kas arvien stāv tā arī nenopļautā kukurūzas lauka malā. «Nelaime nebūtu notikusi, ja vadi būtu bijuši kārtībā, bet tie nokarājās ļoti zemu, ar pamatīgu «vēderu», turklāt tajā vietā, kur kombains tiem pieskārās, lauks uziet kalnā,» novērojis kaimiņš Ilgonis. «No zemes līdz vadam nebija sešu metru gabarīts, kā tam būtu jābūt,» īsi nosaka Juris. «Vadi ar laiku izstiepjas, arī stabi sasveras uz sāniem. Pavasarī lauku apsēja, viss vēl bija normāli.» Pēc negadījuma tuvējā apkārtnē tikai vienu nakti un pusi dienas neesot bijis elektrības. «Jau nākamajā dienā meistari bija klāt, vienu stabu viņi nomainīja, bet otru ielika papildus,» uz diviem svaigi zemē ieraktiem baļķiem rāda Ilgonis. Elektrības vadi tagad stiepjas augstu virs cilvēku galvām un kombaina. «Vismaz šajā vietā tie vairs nevienu neapdraud, taču cena bija pārāk augsta,» secina vietējie.

Sarmīte atceras, ka uz nelaimes vietu atbraukusi gan zemes pārvaldniece, gan kombainiera vecāki. «Tētis histēriski bļāva: «Dēliņ, celies, brauksim mājās!» Mediķi abiem vecākiem deva nomierinošus līdzekļus. Tas viss bija briesmīgi,» Skaidrītes acīs parādās asaras. Līdz šim tādas traģēdijas Zambaros nav notikušas. «Vēl padomju laikā te viens vīrs pārāk slapjā pļavā noslīka, bet viens nositās, kad apgāzās zirga vilkti rati un uzkrita braucējam virsū. Tie abi bija dzēruši, paši vainīgi, bet te jauns cilvēks strādāja un gribēja sev maizīti nopelnīt, nebrauca prom svešumā. Mēs to puisi nepazinām, taču vienalga ir ļoti, ļoti žēl un skumji.»

Vecāki sola meklēt vainīgo

Viktors dzīvoja 10 kilometrus attālajā Priežmalē. Te par Vitju, kā viņu sauc savējie, teic tikai labus vārdus – strādīgs, izpalīdzīgs. «Mēs visi pārdzīvojam par notikušo, skumstam kopā ar viņa māsām un vecākiem,» teic Sergejs. Vecākus nevienā no diviem ģimenes dzīvokļiem Priežmales centra daudzdzīvokļu namā »VZ« nesastop, abi esot devušies darba gaitās – tā vieglāk pārdzīvot nelaimi. Mājās gan ir Viktora māsas. Vecākā māsa Karīna atceras, ka todien zvanījusi brālim, taču atbildējusi ātrās palīdzības mediķe, kas tikko bija konstatējusi Vitjas nāvi. «Tur vairs nebija ko glābt, varēja tikai konstatēt nāvi,» skumji saka māsa. «Brālis pirmo reizi brauca ar kombainu, līdz tam viņš strādāja ar traktoru. Viņš bija priecīgs par šo darbu, atceros – pirms tam stāstīja, ka uz darbavietu bija atbraukuši speciālisti, apmācījuši viņu, viņš saņēma arī tiesības braukt ar kombainu. Viktors bija labs cilvēks, viņam vēl visa dzīve bija priekšā – gan ģimene jādibina, gan par bērniem jādomā,» māsas papildina viena otru. Sievietes neslēpj, ka vecāki izlēmuši lietu tā neatstāt. «Viņi jau ir vērsušies tiesā. Mēs visi bijām tajā vietā, redzējām reālo situāciju ar vadiem. Mamma teic, ka tur varēja iet bojā jebkurš. Tos nebija iespējams neaizķert. Kādam jāatbild par notikušo. Brālis it kā bija brīdināts, ka jābrauc uzmanīgi, bet viņam bija jāskatās, kur viņš pļauj. Turklāt vadi kombainam pieskārās aizmugurējā daļā no sāna,» skaidro Karīna.

Akciju sabiedrība «Sadales tīkls» garus komentārus nesniedz, vien skaidro, ka negadījums noticis, kombainam aizķerot vidējā sprieguma elektrības vadus, un norāda, ka sākta izmeklēšana, lai noskaidrotu visus negadījuma iemeslus. Uzņēmuma pārstāvji aicina ikvienu strādāt piesardzīgi un ievērot maksimālu piesardzību, veicot darbus elektroietaišu tuvumā.

Jāpiebilst, ka šis mēneša laikā ir otrais negadījums, kad pēc vadu aizķeršanas bojā iet kombainieris. Kocēnu novadā augusta vidū pēc saskaršanās ar elektrības vadiem aizdegās kombains, kurš pēc tam iebrauca elektrības stabā, aizdedzinot arī to. Savukārt no kombaina izlijusī degviela izraisīja rugāju degšanu apmēram hektāra platībā. No elektrotraumas kombaina vadītājam iestājās klīniskā nāve, taču ātrās palīdzības mediķi vīrieti atdzīvināja. Cietušais tika nogādāts slimnīcā, tomēr pēc dažām dienām viņa dzīvība izdzisa.


Написать комментарий