Sezonas dārzeņi kļūst lētāki, maltītes sabiedriskās vietās – sadārdzinās

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Septembrī cenas eiro tika norādītas teju pusei tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietu Latvijā.

Cenu pieaugums, tās norādot eiro, novērots 9%, bet samazinājums – 6% gadījumu, tomēr 85% gadījumu preču un pakalpojumu cenu izmaiņas aizvadītajā mēnesī nebija novērotas.

Cenu izmaiņas novērotas starp dažādām precēm un pakalpojumiem dažādās Latvijas pilsētās un atšķirīgu pakalpojumu sniedzēju vidū, liecina septembra cenu monitoringa rezultāti.

Salīdzinot ar augustu, cenu svārstības novērotas galvenokārt sezonas produktiem un pakalpojumiem. Periodā raksturīgs cenu samazinājums dārzeņiem saistībā ar jauno ražu, kā arī cenu svārstības viesnīcu un ēdināšanas pakalpojumiem, jo līdz 1.oktobrim vēl turpinās aktīvā tūrisma sezona, portālam BNN skaidro Ekonomikas ministrijā.

Pārtikas produktu grupā cenas pieaugušas Holandes un Krievijas sieram, kā arī kausētajam sieram, savukārt garšvielas un apelsīnu sula kļuvusi lētāka. Sezonalitātes ietekmē izplatītas ir cenu svārstības augļiem un dārzeņiem – cenas pieaugušas gurķiem, bet turpina samazināties tomātiem, kartupeļiem, kāpostiem un burkāniem. Lētāki kļuvuši arī apelsīni un vīnogas.

Cenas 0,01 – 0,04 santīmu robežās ir svārstījušās degvielai. Šā gada jūlijā pasaules biržās bija vērojams straujš naftas produktu cenu kāpums un augustā pasaules naftas produktu cenas ir stabilizējušās. Latvijas degvielas cenās tas atspoguļojās jūlijā, augustā un septembra sākumā (kāpums degvielas cenām bija neliels, jo jāņem vērā, ka energoresursu cenas Latvijas tirgū ir atkarīgas arī no eiro un ASV dolāra kursa svārstībām). Ņemot vērā, ka pasaules naftas cenas ir stabilizējušās, tad, visticamāk, septembrī kāpums degvielas cenām nebūs vērojams, uzsver ministrijā.

Savukārt pakalpojumu grupā cenas visbiežāk pieaugušas ēdināšanas pakalpojumiem – piemēram, Cēzara salātu porcijai un zupai Soļanka.

Septembra cenu monitoringā ir konstatēts arī cenu pieaugums preses izdevumiem viena līdz desmit santīmu apmērā, kas, visticamāk, saistīts ar cenu noapaļošanu un cenu norādīšanu eiro no 1.oktobra, tomēr šāds cenu kāpums preses izdevumiem būtisku ietekmi uz kopējo patēriņa cenu līmeni nerada. Viesnīcu, skaistumkopšanas, kā arī taksometra un autoskolu pakalpojumu cenas svārstījušās abos virzienos.

Turklāt septembra cenu monitoringa datu apkopojumā tika pārbaudīts arī tirgotāju un pakalpojumu sniedzēju norādītais valūtas maiņas kurss, kā rezultātā atsevišķām precēm novērotajās tirdzniecības vietās tika konstatēta neatbilstoša cenu konvertācija. Atšķirības tika konstatētas pāris centu svārstībā gan par labu patērētājam, gan tirgotājam. Pēc saziņas ar konkrētajām tirdzniecības vietām, tika konstatētas sistēmas kļūdas un šobrīd neatbilstības sistēmā ir novērstas.


Написать комментарий