Aldaris daļu ražošanas pārceļ uz Lietuvu un Igauniju; darbu zaudēs 59 strādnieki

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Latvijas lielākā alusdarītava "Aldaris" turpmāk koncentrēsies uz ekskluzīvā alus brūvēšanu un daļu savas ražošanas pārcels uz Lietuvu un Igauniju. 

Šīs izmaiņas skars arī darbiniekus un darbu zaudēs 59 strādnieki, kuriem tiks nodrošinātas kompensācijas.

Jaunā uzņēmuma stratēģija paredz ne tikai augstas pievienotās vērtības alus šķirņu brūvēšanu, bet arī uzņēmuma kļūšanu par "Carlsberg Grupas" ekskluzīvo alus šķirņu inovācijas centru Baltijas reģionā. Plānotās izmaiņas ļaus uzņēmumam tuvākajos gados atgūt rentabilitāti, taču tās ietekmēs arī 59 darbiniekus, kuriem uzņēmums dažādās atbalsta programmās un kompensācijās atvēlējis vairāk nekā vienu miljonu latu.

Darbiniekiem, kurus skars pārmaiņas, tiks piedāvātas līdzvērtīgas vakances citos Latvijas uzņēmumos un "Carlsberg Grupā".

"Aldara" koncentrēšanās uz ekskluzīvo alus šķirņu brūvēšanu un inovāciju centra attīstību nozīmē, ka lētākā cenu segmenta alus šķirņu, piemēram, plastmasas pudeles (PET), ražošana tiks pārcelta uz pārējām Baltijas valstīm – Lietuvu un Igauniju, kura iegādāsies daļu no vecās "Aldara" PET iekārtas. Nākotnē lētākā cenu segmenta alus ražošanas izcelsmes valstis varētu mainīties, jo "Carlsberg Grupa" katru gadu pārskata ražošanas plānus.

Pateicoties ieguldītajiem 3 miljoniem eiro vēsturiskajā alus darītavā, "Aldarim" būs Baltijā modernākās ražošanas iekārtas ekskluzīvā alus brūvēšanai. Tas ļaus radīt un brūvēt jaunas alus šķirnes ne tikai Latvijas tirgum, bet arī citām "Carlsberg Grupas" alus darītavām. Jaunās ražošanas iekārtas vēsturiskajā alus darītavā plānots uzstādīt jau tuvāko mēnešu laikā.

"Šīs ir investīcijas visstraujāk augošajā alus segmentā ne tikai Latvijā, bet arī citviet pasaulē. To ir novērtējusi arī Carlsberg Grupa, kas atbalstījusi mūsu ieceri attīstīt Aldari par ekskluzīvo alus šķirņu inovācijas centru Baltijā. Tas nozīmē, ka šeit tiktu meklēti dažādi radoši risinājumi jaunām - ekskluzīvām alus šķirnēm ne tikai Aldarim, bet arī pārējām Carlsberg Grupas alus darītavām Baltijā. Tas ir ļoti pozitīvs solis uzņēmuma attīstībā un nākotnē paver plašas iespējas," uzsver "Aldaris" valdes priekšsēdētājs Veli Pekka Tennila.

Viņš norāda, ka Latvijā ekskluzīvo alus segments jau šobrīd aizņem 14% no visa alus tirgus.

"Koncentrēšanās uz ekskluzīvu produktu ražošanu ar augstu pievienoto vērtību ļaus mums atgūt rentabilitāti, kā arī konkurētspēju. Ambīcijas mums ir lielas, un redzam šeit potenciālu ne tikai produktu, bet arī zināšanu (know-how) eksportam. Jau šobrīd interesi par Aldara jaunajām iespējām un vēsturiskajā alus darītavā brūvēto alu ir izrādījušas vairākas alus darītavas ārvalstīs," turpina "Aldara" vadītājs.

Pēc konsultācijām ar uzņēmuma arodbiedrību, panākta vienošanās arī par izmaiņām uzņēmuma organizatoriskajā struktūrā, kā arī dažādām atbalsta programmām.

Šobrīd jau no esošajiem darbiniekiem ir izveidota "Aldara" vēsturiskās alus darītavas komanda, radot 22 jaunas darba vietas. Tomēr paredzams, ka turpmākajos sešos mēnešos kopējais darba vietu skaits samazināsies par 59 vienībām. Līdz ar to "Aldara" vadības un arodbiedrības galvenais mērķis bija pēc iespējas ātrāk atrast jaunas darba vietas tiem darbiniekiem, kurus skars pārmaiņas. Rezultātā uzņēmums kopumā ir atradis 150 vakantas darba vietas, un darbiniekiem būs izvēles iespējas, jo piedāvāto vakanču skaits ir lielāks par pārmaiņu skarto darbinieku skaitu.

"Neskatoties uz to, ka faktiski visiem darbiniekiem, kurus skar pārmaiņas, ir iespējams izvēlēties līdzvērtīgas darba vietas citos uzņēmumos, Aldaris izmaksās kompensācijas, kas pārsniedz likumā noteikto apjomu, kā arī nodrošinās dažāda veida sociālo atbalstu un apmācības. Kopējais atbalsta programmu budžets ir vairāk nekā 1 miljons latu," saka Tennila, uzsverot, ka arī pēc plānotajām izmaiņām "Aldaris" būs nozīmīgs darba devējs reģionā, nodarbinot vairāk nekā 200 darbiniekus.

Apmierināta ar sarunu iznākumu ir arī arodbiedrības vadītāja Inga Ozola, kura norādījusi: "Lai gan mums visiem būs emocionāli grūti šķirties no kolēģiem, darbinieku pašu rokās ir izlemt, kā turpmāk rīkoties, jo viņiem tiek piedāvāts līdzvērtīgs darbs citos uzņēmumos. Ar vadību bijām vienisprātis, ka svarīgākais ir nodrošināt mūsu darbiniekiem jaunas patstāvīgas darba vietas, sniegt sociālo atbalstu, kā arī piedāvāt dažādas apmācību iespējas un materiālo kompensāciju."

Pēc izmaiņām uzņēmuma stratēģijā, iemaksas valsts budžetā nodokļu veidā faktiski nemainīsies. Nodokļi veidos vidēji 17 miljonus eiro gadā, jo palielināsies uzņēmuma ienākuma nodokļu maksājumi, kas faktiski pilnībā kompensēs darba nodokļu samazinājumu, rezumē Aldara vadītājs.

"Aldaris" ir dibināts 1865.gadā un ir "Carlsberg Grupas" uzņēmums. "Aldara" produktu portfelī ir aptuveni 40 dažādu dzērienu, kas pārstāv sešas grupas – alu, dzeramo ūdeni, alkoholiskos kokteiļus, sidru, bezalkoholiskos dzērienus un enerģijas dzērienus.


Написать комментарий