Ķīniešu tūristiem nosaka uzvedības normas: aizliegts urbināt degunu un skaļi strēbt zupu

foto: tourprom.ru
foto: tourprom.ru

Ķīnas varasiestādes noteikušas jaunas pamatnostādnes attiecībā uz saviem pilsoņiem un viņu uzvedību, izceļojot no valsts, vēstī izdevums „The Sunday Morning Herald”. 

64 lappušu biezais noteikumu buklets tiks izplatīts ķīniešu sabiedrībā un lidmašīnu reisos. Ķīnas tūristi, kā zināms, kuplā skaitā apmeklē arī Rīgu.

Bukleta iniciatori izstrādājuši jaunos ieteikums tālab, ka nereti pienākot sūdzības par ķīniešu neprasmi uzvesties, esot ārvalstīs. Materiālā viņi tiks informēti, ka citviet pasaulē šķībi raugās uz, piemēram, publisku deguna urbināšanu. Tāpat ļaudīm, iespējams, kā zibens no skaidrām debesīm ir paziņojums, ka nūdeles no zupas pieklājas mutē dabūt iespējami klusāk, nevis skaļi strēbjot. Vēl ķīniešiem uz visstingrāko noliegts izmantot pirkstu kā zobu bakstāmo. 

Cita starpā bukletā sacīts, ka arī urinēšana baseinā netiek uzskatīta par pieņemamu uzvedību pasaules valstīs, kā arī sabiedriskajā tualetē jānokārtojas pēc iespējas ātrāk, būdiņu nedrīkst aizņemt nepieklājīgi ilgi. Kā atsevišķs punkts jaunajos noteikumos iestrādāts arī liegums kāpt ar kājām uz poda brilles. 

Labas uzvedības buklets ietver arī noteikumus, dodoties uz kādu konkrētu valsti. Tā, piemēram, ierodoties Vācijā nedrīkst sveicināties ar augsti paceltu roku (tā dēvētais Hitlera sveiciens – aut.), savukārt Japānā ķīniešiem neļauj pie pusdienu galda spēlēties ar saviem matiem vai apģērba detaļām, bet Spānijā ķīnietēm pieklātos nēsāt auskarus, pretējā gadījumā sieviete spāņu ieskatā ir kaila. 


Написать комментарий