Pašvaldībām pārskaitīts papildu finansējums mācību līdzekļu iegādei

foto: eurasia.kg
foto: eurasia.kg

Izglītības un zinātnes ministrija pašvaldībām ir pārskaitījusi papildus piešķirto valsts budžeta finansējumu Ls 689 651 apmērā mācību līdzekļu  iegādei, ziņo IZM portāls.

Tādējādi 2013.gadā finansējums uz vienu skolēnu un pedagogu ir 8,15 latu, kas, salīdzinot ar 2012.gadu, pieaudzis gandrīz par 5 latiem.

Papildus piešķirtā finansējuma apmērs sadalīts, ievērojot vienlīdzības principus. Finansējuma apmērs mācību literatūras iegādei Ls 6,26 apmērā pašvaldībām tika sadalīts un pārskaitīts jau 2013.gada sākumā. Papildus piešķirtais finansējums mācību līdzekļu iegādei nodrošina pašvaldību pamata un vispārējās vidējās izglītības iestādēm vēl Ls 1,89, kas kopā visam gadam veido Ls 8,15 uz vienu bērnu un pedagogu. Pirmo reizi finansējums mācību līdzekļu iegādei piešķirts arī bērniem no piecu gadu vecuma un privātajām izglītības iestādēm.

2013.gadā, pateicoties IZM aktīvai rīcībai un veiksmīgai sadarbībai ar Tiesībsargu, Latvijas Pašvaldību savienību, Latvijas Lielo pilsētu asociāciju un citiem partneriem, finansējums mācību līdzekļu iegādei uz vienu bērnu un pedagogu pirmo reizi pēc krīzes laika ir būtiski palielināts. Tā, piemēram, 2010.gadā finansējums uz vienu bērnu bija Ls 0,69, 2011.gadā – Ls 0,72, 2012.gadā – Ls 3,43, 2013.gadā – Ls 8,15. Panākot finansējuma palielinājumu mācību līdzekļu iegādei, pirmo reizi tiek izpildītas MK noteikumu Nr.415 „Bibliotēku darbībai nepieciešamā finansējuma normatīvi” prasības, kas nosaka, ka pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās izglītības iestāžu bibliotēkās finansējumam jābūt ne mazāk par septiņiem latiem uz vienu bērnu un pedagogu.

2014.gada budžetā jauno politikas iniciatīvu ietvaros IZM budžetā ir iekļauts papildu finansējums skolu bibliotēku mācību līdzekļu papildināšanai. Tādējādi kopējais finansējums mācību līdzekļu iegādei 2014.gadā palielināsies līdz aptuveni 14 latiem uz vienu bērnu un pedagogu.

Saskaņā ar grozījumiem Izglītības likumā, kas paredz valsts un pašvaldību atbildību, nodrošinot pamata un vidējās izglītības skolēnus ar mācību līdzekļiem, valdībā ir apstiprināti IZM sagatavotie MK noteikumi par kārtību, kādā valsts un pašvaldības organizē un finansē mācību līdzekļu izdošanu un iegādi izglītības iestādēm. Noteikumos precizēta valsts un pašvaldību atbildība mācību līdzekļu izdošanas organizēšanā un to finansēšanā. Noteikumi paredz, ka valsts finansējums mācību līdzekļu iegādei tiek nodrošināts arī obligātās pirmsskolas bērnu no piecu gadu vecuma izglītošanai, kā arī skolēniem privātajās izglītības iestādēs. Valsts finansējums paredzēts arī pedagogu metodisko līdzekļu iegādei.


Написать комментарий