Briest SEB un Danske Bank apvienošana, pieļauj zviedru mediji

foto: innovation.org.lv
foto: innovation.org.lv

Iespējams, patlaban notiek sarunas par arī Latvijas tirgū pārstāvēto ”SEB” un ”Danske Bank” apvienošanu, kā rezultātā varētu tapt otrā lielākā banka Ziemeļeiropā, atsaucoties uz zviedru biznesa laikrakstu ”Dagens Industri”, ziņo ”Reuters”.

Investīciju kompānija, kurai pieder 20% "SEB" akciju, nonākusi pie secinājuma, ka "SEB", kas savu darbību aktīvi izvērtusi arī Baltijas valstīs, ir pārlieku maza salīdzinājumā ar Ziemeļvalstu lielāko banku - "Nordea".

"SEB" un "Danske Bank" apvienošana ļautu bankām ietaupīt uz administratīvo izmaksu rēķina, tostarp Baltijā, taču paredzams, ka pret to varētu iebilst finanšu tirgu regulatori, kas cenšas iegrožot pārlieku lielu finanšu institūciju veidošanos.

Patlaban "SEB" banka ir atkopusies no 2008./2009. gadā piedzīvotās ekonomikas lejupslīdes Baltijā. Šā gada 2. ceturksnī bankas rentabilitāte sasniegusi aptuveni 14%, kas divkārt pārsniedz "Danske Bank" rentabilitāti. "SEB" tirgus vērtība patlaban tiek ir 23,7 miljardi ASV dolāru (ap 12,32 miljardi latu), bet "Danske Bank" vērtība - aptuveni 22,3 miljardi ASV dolāru ( gandrīz 11,7 miljardi latu). Spekulācijas par abu banku - no nekustamā īpašuma tirgus burbuļa plīšanas cietušās "SEB" un "Danske Bank", kam iegriezušas lauksaimniecības nozares nedienas Dānijā - apvienošanu pastāv jau kopš 2011. gada novembra, kad zviedru "Cevian" iegādājās "Danske Bank" akcijas.

Saskaņā ar Latvijas Komercbanku asociācijas datiem, "SEB" šā gada 2. ceturksnī bija otrā lielākā banka Latvijā gan pēc klientu skaita, gan pēc aktīvu apjoma. Savukārt "Danske Bank" tirgus daļa Latvijā ir niecīga - šā gada pirmā pusgada beigās bankas Latvijas filiāle ieņēma 16. vietu pēc aktīvu apjoma un tai bija tikai nepilni 5000 klientu.


Написать комментарий