Ķīniešu uzņēmējs atklāti stāsta par savu tautiešu interesēm Latvijā

foto: ssve.ru.info-cam.ru
foto: ssve.ru.info-cam.ru

Salīdzinot ar situāciju pirms gada, tagad Latvijā ir novērojams īsts ķīniešu biznesmeņu bums. 

Viņus šeit vairs neinteresē dzīvokļi, bet gan lauksaimniecības zeme un bijušās rūpnīcas, pat grausti.

Ja vēl pirms pāris gadiem Ķīnas biznesmeņi neizrādīja pārāk lielu interesi par īpašumu iegādi Latvijā, tad tagad tieši pretēji – ļoti daudz turīgo ķīniešu ir ieinteresēti Latvijā iegādāties ne tikai mājokļus, bet arī lauksaimniecības zemi un pat rūpnīcu graustus, lai iegūtu ne tikai uzturēšanās atļaujas, bet arī šeit nodarbotos ar zemkopību un ražošanu. 

Ķīniešu biznesmenis Dai Dže, kurš, nesen nopircis dzīvokli Rīgā un ieguvis uzturēšanās atļauju Latvijā, Rīgas krievu laikrakstam „Vesti Segodņa” atklāj, ka pēdējā gada laikā ķīnieši sevišķi aktīvi Latvijā meklē īpašumus, lai te attīstītu savu biznesu. 

Pēdējā laikā Latvijā parādījušies ļoti daudz puišu no Ķīnas

Ja vēl pirms kāda pusotra gada ķīniešus Latvijā interesēja mājokļi, tad tagad situācija ir mainījusies. Šobrīd ķīniešus interesē gan lauksaimniecības zeme, lai te varētu attīstīt bioloģisko lauksaimniecību, gan bijušās rūpnīcas, pat grausti, kurus ar laiku varētu atjaunot. 

„Iespēju ir ļoti daudz. Man ir pazīstami draugi, kuri Ķīnā tirgo Latvijas ekoprodukciju. Zinu ne mazums ķīniešu biznesmeņu, kuri ir nolūkojuši un sāk darboties arī citās Latvijas biznesa nišās,” teic Dai Dže. 

„Pēdējā laikā Latvijā parādījušies ļoti daudz puišu no Ķīnas. Viņi šeit grib attīstīt rūpniecību. Ķīnā biznesam tagad ir šauri, jebkurš mūsu solis biznesā tagad ir saistīts ar ārzemēm,” atklāts sarunā ar „Vesti Segodņa” ir Dai Dže. Salīdzinot ar situāciju pirms gada, tagad Latvijā tik tiešām novērojams ķīniešu biznesmeņu bums. 

Latvija ir laba vieta: mierīga tauta, skaista daba…

Par to, kāpēc Dai Dže savu biznesu izvēlējies attīstīt Latvijā, nevis, piemēram, Amerikā, kur lielpilsētās ir vairākus simtus tūkstoši lieli ķīniešu kvartāli, viņš saka: „Tur ir lielāka konkurence. Eirozonas ekonomikas pagrimums pašlaik ir vislabākais moments, lai ieietu Eiropas tirgos. Un kāpēc man laist garām šo izdevību?” 

Pirms pāris gadiem Dai Dže kompānija pārdeva un uzstādīja iekārtas tekstila un celulozes rūpnīcām Neatkarīgo valstu savienības zemēs un viņš ne reizi nebija bijis Latvijā, pat nesapņoja, ka reiz varētu uz šejieni pārcelties uz dzīvi. Bet nu viss ir mainījies un viņš domā šeit atvērt tūrisma firmu un pie sevis uz Rīgu atvest arī ģimeni no Pekinas. 

„Šeit nokļuvu, nopērkot dzīvokli Rīgā. Cena bija ļoti pieņemama – Pekinā apartamenti ir dārgāki, kaut gan provincē zeme ir lētāka. Latvija ir ļoti laba vieta: mierīga tauta, skaista daba... Pekinā ir daudzkārt vairāk ļaužu, sastrēgumi uz ielām un arī izdevumu vairāk. Ķīnā nav tik daudz upju un koku kā Latvijā. Bet šo investīciju naudas izteiksmē jau nevar novērtēt,” teic Dai Dže. 


Написать комментарий