B. Obama un V. Putins netiksies “shutdown” dēļ

foto: ria.ru
foto: ria.ru

ASV budžeta krīze piespieda valsts vadītāju Baraku Obamu atcelt plānoto turneju pa Āzijas valstīm, ziņo Reitera aģentūra.

Kongresā radušos domstarpību 2014. finanšu gadam budžeta jautājumā dēļ, kuras noveda pie tā, ka vairākums federālo iestāžu pārtrauca darbu no 2013. gada 1. oktobra, prezidents atteicās no brauciena uz samitu Indonēzijā ĀKES un vizītes Brunejā, - ziņo top.rbc.ru.

Bija domāts, ka ĀKES samita ietvaros ASV prezidents tiksies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Iepriekš šī paša iemesla dēļ tika atceltas B. Obamas vizītes uz Malaiziju un Filipīnām.

Atgādināsim, ka ASV Kongress līdz jaunā finanšu gada sākumam nespēja vienoties par valdības finansēšanas jautājumu un budžeta apstiprināšanu. Valstī tika izsludināts „shutdown” – pagaidu daļēja valsts pārvaldes aparāta darba pārtraukšana.

Teju 800 tūkstoši kalpotāju bija spiesti aiziet bezalgas atvaļinājumā uz nenoteiktu laiku, kamēr ASV varas iestādes nenolems, no kurienes un kādā daudzumā ņemt naudu valdības darba spējas uzturēšanai.

Republikāņi, kuri kontrolē Amerikas parlamenta Apakšpalātu, mēģina piespiest B. Obamu un demokrātus piekāpties apmaiņā pret valdības izdevumu finansēšanas atjaunošanu un valsts parāda „griestu” palielināšanu.

Pirmkārt, viņi grib panākt galvenās B. Obamas veselības aizsardzības reformas atcelšanu, atlikšanu vai tās finansējuma samazināšanu.


Написать комментарий