Vislielākie ķirbji atkal no Dagdas novada 1

foto: dagda.lv
foto: dagda.lv

Vakar, 3. oktobrī Rīgas Zooloģiskajā dārzā pulcējās 10 lielāko Latvijas ķirbju saimnieki un viņu atbalstītāji, lai klātienē uzzinātu, kurš no finālistiem iegūs šī gada lielākā ķirbja titulu, informē Dagdas novada portāls.

Lielveikalu tīkla „Maxima” rīkotais Latvijas ķirbju čempionāts norisinājās jau astoto gadu pēc kārtas, un šogad, uzstādot jaunu Latvijas rekordu, par čempionu kļuvis dagdēnietes Innas Kozlovskas izaudzētais 214 kilogramus smagais oranžais dārza karalis.

Šī gada čempionam piekāpies otrās vietas ieguvējs – pašas jaunākās sacensību dalībnieces, septiņus gadus vecās Montas Marijas Kozlovskas izlolotais 184 kilogramus smagais ķirbis. Savukārt godpilnajā trešajā vietā ierindojās sacensību debitante Gundega Neimane no Kuldīgas novada ar savu 154 kilogramus smago dārza ogu.

„Esam novērojuši, ka jau gadskārtēji vislielākie ķirbji uz čempionātu atceļo tieši no Skrundas, Dagdas, Ādažu puses un Rīgas rajona, tātad varam secināt, ka šajos reģionos ir vispiemērotākā vide un pieredzes bagātākie ķirbju audzētāji Latvijā. Latvijas ķirbju čempionātu rīkojam jau astoto gadu, un es ļoti priecājos, ka teju katru gadu mums izdodas uzstādīt jaunu rekordu un atrast aizvien lielāku Latvijā audzētu ķirbi,” stāstīja Viktorija Gulbe, „Maxima Latvija” Zīmola un komunikāciju departamenta direktore, pie viena arī pateicoties Rīgas Zooloģiskajam dārzam par ilgu un veiksmīgu sadarbību.

Lielo dārza ogu čempionātam šogad pavisam bija pieteikti 30 milzu ķirbji no Skrundas, Jaunokras, Carnikavas, Ādažiem, Tērvetes, Ventspils, Kuldīgas un citām Latvijas pilsētām un novadiem. Par tradīciju kļuvusi divu ģimeņu dalība veikalu tīkla „Maxima” rīkotajā ķirbju čempionātā – Kozlovsku (Jaunokra, Dagdas nov.) un Badovsku (Skrunda) ģimenes jau gadskārtēji iekļūst čempionāta finālā, un visspraigākā sacensība notiek tieši šo divu ģimeņu starpā. Šogad Kozlovsku ģimenes oranžie lolojumi bija padevušies īpaši brangi – finālā iekļuva visi pieci čempionātam pieteiktie ķirbji.

 Arī šī gada sacensībās par teju neizkustināmo dārza milžu svēršanu un mērīšanu rūpējās Latvijas ķirbju čempionāta ilggadējais patrons - spēkavīrs Raimonds Bergmanis. Viņam palīdzēja 2013.gada spēcīgākais vīrs Latvijā Didzis Zariņš. Pēc sacensībām gan abi spēkavīri izteicās, ka, ja ķirbji turpināšot pieņemties svarā, tad, iespējams, nākamgad jālūko palīgā saukt vēl kādu stiprinieku.

Pēc uzvarētāju paziņošanas un svinīgās apbalvošanas ceremonijas noslēguma milzu ķirbis tika piešķirts kā kārums launagā Rīgas Zooloģiskā dārza iemītniekiem – huzārpērtiķiem un krēpjvilkiem. Jāpiebilst, ka īpaši krēpjvilkiem par godu ķirbis tika pildīts ar banāniem, jo tieši banāni ir šo dzīvnieku iemīļotākais kārums.

Latvijas raženāko ķirbju čempionāta uzvarētāji savā īpašumā ieguva vērtīgas balvas. Pirmās vietas ieguvējs saņēma lielveikalu tīkla „Maxima” dāvanu karti 300 latu vērtībā, bet otrās un trešās vietas ieguvēji – dāvanu kartes attiecīgi 200 un 150 latu vērtībā. Savukārt pārējie septiņi ķirbju īpašnieki, kuru izaudzētie dārza karaļi iekļuva finālā, katrs saņēma „Maxima” dāvanu karti 50 latu vērtībā.

Pērn Latvijas ķirbju čempiona titulu ieguva 165 kilogramus smagais skrundēnietes Dainas Badovskas izaudzētais rekordlielais ķirbis, kuram piekāpās 117 kilogramus smagais šī gada uzvarētājas Innas Kozlovskas audzētais ķirbis. Godpilnajā trešajā vietā ierindojās Valda Magoņa izaudzētais 110 kilogramu smagā dārza oga.

Astotā „Latvijas lielākā ķirbja” čempionāta finālistu saraksts un rezultāti:
Vieta Dalībnieks/pilsēta/pagasts Ķirbja svars (kg)
1. Inna Kozlovska/Jaunokra 214
2. Monta Marija Kozlovska/Jaunokra 184
3. Gundega Neimane/Kuldīgas nov. 154
4. Gundega Rokola/Jaunokra 150
5. Vladislavs Kozlovskis/Jaunokra 143
6. Galina Kozlovska/Jaunokra 121
7. Gatis Badovskis/Skrunda 117
8. Daina Badovska/Skrunda 117
9. Svetlana Skubišs/Skrunda 102
10. Valdis Magonis/Carnikava 88


Написать комментарий

Visu cieņu, bet man kkā neticas ka katrs Kozlovskis audzēja savu ķirbi... Vnk pieteica uz dažādiem vārdiem, un tas nav godīgi attiecībā pret citiem dalībniekiem... Ko tāda septiņgadīga jēdz no ķirbju audzēšanas... Nevajag pārvērst konkursu par Kozlovsku diriģētu farsu...