Starptautiskie aizdevēji atzinīgi vērtē Portugāles sasniegto

foto: ria.ru
foto: ria.ru

Eiropas Savienība un Starptautiskais Valūtas fonds, kas piešķīruši finanšu grūtībās nonākušajai Portugālei miljardiem eiro lielu aizdevumu, 4.oktobrī atzinīgi novērtējuši Dienvideiropas valsts sasniegto, tomēr noraidījuši valdības lūgumu palielināt valsts tēriņu plānu.

Nemainot 2014.gada budžeta deficīta mērķi, Portugāles valdība apņēmusies turpināt samazināt valsts tēriņus par četriem miljardiem eiro (2,81 miljardu latu). Oktobra gaitā tās finanšu ministre nāks klajā ar «apcirpto» valsts budžetu 2014.gadam, tikmēr Portugāles uzņēmēju grupas norādījušas, ka apjomīgie taupības pasākumi būtiski traucē tautsaimniecībai atkopties no krīzes.

Kā vēsta Reuters, pirmās ekonomiskās izaugsmes pazīmes likušas valdībai un aizdevējiem palielināt 2014.gada IKP pieauguma prognozi no 0,6% līdz 0,8%. Kaut arī 2013.gada IKP samazinājums ticis prognozēts 1,8% apmērā, valdība paredz, ka tas varētu būt mazāks – ap 1,8%.

Portugāles starptautiskā aizdevuma programma 78 miljardu eiro (54,8 miljardu latu) apmērā noslēgsies 2014.gada jūnijā, tomēr vairāki ekonomisti pieļauj, ka valstij būs vajadzīgs papildu finanšu atbalsts arī pēc šā termiņa.


Написать комментарий