Čuguna ērglis pēc 70 gadiem atkal rotā Daugavpils cietokšņa vārtus 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Piektdien, 4.oktobrī, sākot ar plkst.10:00 daugavpilieši varēja kļūt par vēsturiskā notikuma aculieciniekiem – virs Nikolaja vārtiem sāka uzstādīt lielu čuguna ērgli.

Darbu vadītājs Leonīds Grjaznovs pastāstīja portālam Gorod.lv, ka metāla putna spārnu vēziens ir vairāk nekā trīs metri, tas sver 464 kg. Aptuveni pusstundas laikā ērglis tika uzstādīts virs vārtiem – šajā procesā bija iesaistīti 5 strādnieki un īpašā tehnika. Čuguna ģerbonis pēc pasūtījuma liets Liepājā.

Divgalvu ērglis rotās Nikolaja vārtus līdz ar čuguna Georgija lentēm, divām alebardām un vārtu nosaukumu, priecējot garām braucošus autovadītājus.

Pēc vēsturnieku vārdiem, sākotnējā ērgļa, kas pirms 200 gadiem rotāja Nikolaja vārtus, liktenis nav zināms. Pastāv uzskats, ka tas tika noņemts aptuveni 1940.gadā. Pašreizējā divgalvu ērgļa attēlojums tika atjaunots, izmantojot vecās fotogrāfijas un vēsturiskos dokumentus.

Jāatzīmē, ka virs Daugavpils cietokšņa Nikolaja vārtiem atradīsies divi čuguna putni – gan no vienas, gan no otrās puses.

Atgādināsim, ka minētie darbi tiek veikti ES projekta „Daugavpils cietokšņa Nikolaja ielas apbūves atjaunošana” ietvaros, kas paredz arī Nikolaja ielas apbūves atjaunošanu, vēsturiskā seguma atjaunošanu, vārtu restaurāciju, koka tilta rekonstrukciju, stāvlaukuma izbūvi, piegulošās teritorijas labiekārtošanu utt.

Projekta kopējais finansējums ir gandrīz 1,5 miljoni latu, no kuriem ES fonds finansē vairāk nekā miljonu latu, valsts dotācija ir aptuveni 40 000 latu, pašvaldības finansējums – gandrīz 160 000 latu. Tiek plānots, ka projekts tiks īstenots līdz 2014.gadam.



Написать комментарий

Nu gluži kā Krievijas provincē!!!