Finanšu ministrija brīdina: ASV ekonomikai draud sliktākā recesija kopš Lielās depresijas laikiem

foto: world-economic.com
foto: world-economic.com

Iespējamā ASV valsts parāda saistību neizpilde gadījumā, ja aizkavēsies valsts parāda „griestu” pacelšana, var novest pie katastrofālām valsts ekonomikas sekām, brīdina Finanšu ministrija.

Par to raksta aģentūra Bloomberg.

„Valsts parāda saistību neizpildes sekas būs nevis vienkārši dziļas, bet šīs sekas, ieskaitot procentu likmju pieaugumu, investīciju samazināšanos, parādu sloga pieaugumu, kā arī ekonomikas izaugsmes palēnināšanos, var ieilgt uz veselu paaudzi”, - norādīts ministrijas atskaitē.

„Ja strupceļš pārrunās par parāda limitu novedīs līdz valsts parāda saistību neizpildei, var gaidīt katastrofālas sekas ne tikai finanšu tirgos, bet arī jaunu darbavietu radīšanā, patērētāju uzticībā un ekonomikas izaugsmē. Daudzi analītiķi ir pārliecināti, ka tas novedīs līdz 2008. gada beigu finanšu krīzes mērogam vai arī sliktāk līdz recesijai, kura kļūs par sliktāko no Lielās depresijas laikiem”, - draud Finanšu ministrija.

Atbilstoši tam ministrijas analītiķi paredz, ka valsts parāda saistību neizpildes gadījumā kredītu tirgi tiks iesaldēti, dolāra kurss sagrūs, bet valsts obligāciju procentu likmes krasi pieaugs. „Šī notikuma negatīvās sekas ietekmēs visu pasauli un var izsaukt finanšu krīzi un recesiju”, - uzskata Finanšu ministrija, saskatot tirgū investoriem radušos bažu signālus.

Atgādināsim, ka vakar SVF vadītāja Kristīne Lagarda paziņoja, ka nespēja pacelt parādu „griestus” var radīt kaitējumu ne tikai ASV, bet arī visai pasaules ekonomikai.


Написать комментарий