Pie Lampedūzas nogrimušā bēgļu kuģa upuru skaits sasniedz 232

foto: interfax.ru
foto: interfax.ru

Itālijas ūdenslīdēji no jūras dzelmes pirmdien izvilkuši vēl desmitiem ceturtdien pie Lampedūzās salas notikušās bēgļu kuģa katastrofas bojāgājušo ķermeņus, oficiālajam bojāgājušo skaitam nu sasniedzot 232. vēsta raidsabiedrība BBC.

No kuģa vraka, kuram iepriekš nirēji nebija piekļuvušu, izcelti 38 ķermeņi. Uzdevums ir grūts, jo kuģis atrodas 47 metru dziļumā, kur ūdenslīdēji var uzturēties vien īsu brīdi, turklāt ķermeņi ir cieši saķērušies cits ar citu un ir grūti izvelkami no kuģa, stāsta glābēji.

20 metru garais bēgļu kuģis, kurš bijis ceļā no Misrātas Lībijā, ceturtdienas rītā avarēja mazāk nekā kilometra attālumā no Itālijai piederošās Lampedūzās salas krasta. Tajā atradās aptuveni 500 cilvēku, galvenokārt bēgļi no Eritrejas un Somālijas. Izglābt izdevās 155 cilvēkus, bet daudzu meklēšana vēl turpinās.

Visi ķermeņi, kas atradušies ārpus kuģa vai uz tā virsējā klāja, ir izcelti, tomēr vēl desmitiem pirmdien vakarā palikuši vrakā. Tagad sāksies operācijas sarežģītākā daļa, ir pārliecināts krasta apsardzes ūdenslīdējs Roko Pilons.

Lai brīvi piekļūtu ķermeņiem, sākumā ir jāatbrīvo ejas no peldošiem priekšmetiem - segām un matračiem, skaidro Karaflotes kapteinis Paolo Truko.

Jau vēstīts, ka kuģis ar bēgļiem mazāk nekā kilometra attālumā no Lampedūzas salas nogrima trešajā oktobrī. Tuvojoties salai, kuģī sācis sūkties ūdens un apstājies dzinējs. Tad, domājams, kāds no pasažieriem, lai pievērstu apkārtējo kuģu uzmanību, aizdedzinājis kādu materiālu, bet uguns izplatījusies pa visu laivu. Cilvēki panika saskrējuši uz vienu kuģa malu un tas apgāzies.

Nelaimē bojāgājušie ir pasludināti par Itālijas pilsoņiem, piektdien paziņoja Itālijas premjers Enriko Leta. Tikmēr izdzīvojušie ir nelegālo imigrantu statusā un tiem draud līdz 5000 eiro (3500 latu) liels naudassods.

Šajā gadalaikā, kad Vidusjūra ir samērā mierīga, laivas ar migrantiem no Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem Itālijas piekrastē ierodas gandrīz katru dienu. Laivas bieži ir pārpildītas un tehniski nederīgas, kas noved pie nelaimes gadījumiem.

Lampedūza, kas atrodas aptuveni 80 kilometrus no Tunisijas krastiem, ir tuvākā vieta, caur kuru Eiropā var nokļūt no nabadzības un konfliktiem bēgošie afrikāņi.

Pēdējos gados jūru nedrošās laivās te ir šķērsojuši desmitiem tūkstoši imigrantu. 6000 salas vietējos iedzīvotājus skaita ziņā krietni pārmāc tūkstošiem bēgļu, kas dzīvo improvizētās nometnēs.

Lai samazinātu slodzi uz Lampedūzu, bēgļus parasti transportē uz imigrantu centriem Itālijā.

Jūlijā salu apmeklēja Romas pāvests Francisks.


Написать комментарий