P. Dzalbe: 100 dienās ir paveikts daudz, bet daudz vēl jāpaveic

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Komentējot sava un pašvaldības pirmo 100 Daugavpils domes pašreizējā sasaukuma dienu sastāva darba rezultātus, vicemērs Pēteris Dzalbe („Sociālā taisnīguma partija”, „Tautas kontrole”) portālam Gorod.lv pastāstīja, ka pašvaldības komanda ir saliedēta, un darbs kopumā notiek labi.

„Mēs zinājām, kur ejam, zinājām, kam jābūt gataviem, kā organizēt darbu. Kopumā domes darbs ir noorganizēts, tomēr pastāv daži posmi struktūrās, kuri nestrādā pienācīgā veidā. Bet tie ir skaidri noteikti un jautājumi tiek risināti”.

Jāsakārto uzņēmuma „Labiekārtošana–D” darbs, lai pastiprinātu tā lomu pašvaldības dzīvē, līdz gada beigām jāveic Komunālās saimniecības pārvaldes restrukturizācija, jāpastiprina DzKSU bāzes darbs (šajā virzienā darbi jau uzsākti, un tos pozitīvi vērtē pilsētas iedzīvotāji). Vislielākā pašvaldības iejaukšanās nepieciešama Autobusu parka un Tramvaju uzņēmuma darbībā.

Dome veiksmīgi tika galā ar Valsts kontroles ieteikumiem. Ir palikušas dažas nianses, kuras tiks risinātas darba kārtībā. Galvenais, ka mēs pašlaik izpildīsim galvenās Valsts kontroles prasības: pastiprināsim finanšu un darba kvalitātes kontroli.

Kas attiecas uz to, kā pašvaldības darbu ietekmē fakts, ka 15 deputāti no 7 sarakstiem strādā kopā, tad šajā gadījumā katrs no mums saprot, ka visus savus priekšvēlēšanu solījumus var izpildīt tad, kad vairākums deputātu ir tavas partijas biedri.

Pastāv jautājumi, kuri tiek apspriesti koalīcijas padomē, bet uz šo brīdi nav neviena jautājuma, kura apspriešana izietu ārpus robežām un tas netiktu saskaņots. Dedzīgas opozīcijas deputātu vidū nav, ir tikai atsevišķas dažu deputātu vēlmes, bet ar tām jātiek galā partijām, no kurām viņi ir ievēlēti, un šie jautājumi jāizskata ar partijas, nevis atsevišķa deputāta lēmumu”, - atzīmēja Pēteris Dzalbe.

Runājot par to, ko no priekšvēlēšanu programmas viņam ir izdevies izpildīt, vicemērs paziņoja, ka apsolītās pilsētas budžeta plānošanas stratēģijas izmaiņu veikšanai ir pārorientēts pavasarī izveidotās Kapitālsabiedrību monitoringa nodaļas darbs, kuras sākotnējais uzdevums bija sagatavot atbildi Valsts kontrolei. Patlaban nodaļa strādā ar visiem uzņēmumiem, kuros ir pašvaldības daļas ar mērķi kontrolēt šo uzņēmumu budžeta plānošanu. Kontroles nolūkos tika pieprasīta informācija par šo uzņēmumu darba principu ar kreditoriem un debitoriem. Pieņemts lēmums katru ceturksni pārbaudīt un novērtēt šo uzņēmumu darbu un visdrīzāk tiks ieviesta prakse, lai uzņēmumu vadītāju darba algā tiktu iekļauta mainīgā darba algas daļa, kuru viņi varētu saņemt tikai pēc darba novērtējuma.

Tāpat budžeta disciplīnas pastiprināšanai un budžeta plānošanas uzlabošanai nolemts stingrāk sekot tam, lai noslēgtie līgumi paredzētajiem darbiem nepārsniegtu summas, kuras izdalītas budžetā gada sākumā.

Kas attiecas uz siltumenerģijas programmas realizāciju, Pēteris Dzalbe atzīmēja, ka uz šo brīdi notiek pārrunas ar ministriju un darbs ar Eiropas fondiem, lai 2014. gadā piesaistītu lielāku finansējumu enerģijas taupīšanas programmas realizācijai. Tiek plānots, ka pašvaldības programmas papildināšanai tiks uzlabots DzKSU darbs, kuram tiks dots uzdevums iedzīvotāju vietā sagatavot nepieciešamos dokumentus Eiropas naudas piesaistīšanai viņu māju renovācijai.

Notiek darbs arī pie tā, lai uz DzKSU bāzes izveidotu dzīvojamā fonda remontu iecirkni. Kā atzīmēja vicemērs, daži uzņēmuma darbinieki šaubās, vai tas būs izdevīgi. Tādēļ viņiem uzdots analizēt, kādas summas iztērētas firmu veikto darbu apmaksai, par kādu summu šos darbus varētu veikt DzKSU darbinieki, un pieņemt atbilstošu lēmumu. Paralēli šim jautājumam attiecībā uz DzKSU darbu tiek risināta arī municipālo mājokļu problēma, kuri iepriekš tika iznomāti bēdīgā stāvoklī. Patlaban šādus mājokļus saved kārtībā kvalitatīvāk, bet, ja tam nepieciešami lieli naudas līdzekļi, cilvēkus izmitina citos dzīvokļos.

Vēl viens P. Dzalbes pirmsvēlēšanu solījums – noteikt maksimālo sabiedrisko darbu apjomu ar mērķi dot papildus peļņas iespēju pilsētniekiem. Šajā virzienā pēc vicemēra vārdiem notiek darbs kopā ar Nodarbinātības aģentūru, lai intensīvāk izmantotu Eiropas naudu un valsts finansējumu cilvēku piesaistīšanai kvalificētākiem darbiem. Tuvākā mēneša laikā būs šī darba rezultāti, jo oktobrī sāksies vakanču konkurss.

Kas attiecas uz Autobusu parka un Tramvaju uzņēmumu apvienošanu, šajā jautājumā notiek darbs, tomēr detalizētāk par šo darbu būs zināms gada beigās. Notiek darbs arī pie apsolītā pilsētas siltumapgādes atveseļošanas projekta: tiek risināti siltumenerģijas piegādes jautājumi, kas saistīti ar firmu „Batergo”.

Nodoma pārtraukt Municipālās policijas darba finansēšanu realizēšanai mūsu vicemēra pirmsvēlēšanu programmā tika rakstīts, ka kārtības sargiem uzdots sagatavot redzējumu par savu darbu turpmākajiem 2 – 3 gadiem. Tas nepieciešams tādēļ, lai saprastu, kādā virzienā jāstrādā – vai jāpaaugstina darbinieku darba kvalitāte konkrēti pilsētas ielās vai šīs funkcijas jānodod Valsts policijai, un jāattīsta tālvadības kārtības kontroles sistēma, t.i., video novērošanas sistēma.

Budžeta līdzekļu izmantošanas kvalitātes uzlabošanai domes struktūrām uzdots aktīvāk strādāt pie Eiropas naudas piesaistīšanas, lai no budžeta nebūtu jāizdala līdzekļi to projektu realizācijai, kurus var realizēt par Eiropas Savienības vai citu partneru līdzekļiem. Uz šo brīdi Daugavpils budžeta un piesaistīto līdzekļu attiecība atpaliek no Rēzeknes, Liepājas un Ventspils, kas neapmierina pilsētas vadību.

Nu ko, atliek vien novēlēt vicemēram turpmākos panākumus un iespējas izpildīt pārējos pirmsvēlēšanu solījumus, ar kuriem var iepazīties šeit.


Написать комментарий