«Atmodas antoloģijas» veidotāji nav ievērojuši autortiesības

foto: Publicitātes foto/delfi.lv
foto: Publicitātes foto/delfi.lv

Nacionālā kino centra un Latvijas Tautas frontes muzeja rīkotajā dokumentālo filmu konkursā par Latvijas Tautas frontes darbības atspoguļošanu uzvarējušo projektu - režisora Askolda Saulīša un scenārija autora, vēsturnieka Edgara Engīzera radīto filmu "Atmodas antoloģija" tagad piemeklē problēmas – izrādās, nav ievērotas autortiesības, ziņo laikraksts "Diena".

Saulītis laikrakstam stāstījis, ka filma bija valsts pasūtījums, tā bija jānodod 1.oktobrī, līdz ar to spieda termiņi, visu filmā iekļauto darbu autorus nepaguva apzināt, taču tagad – pēc pirmizrādes – tas tiekot darīts.

Filma pirmizrādi piedzīvoja 5. oktobrī Rīgas Kongresu namā un pēc tam Latvijas Televīzijā (LTV). Filmā demonstrēti daudzi vēsturiski videomateriāli par atmodas laiku un Latvijas Tautas fronti, taču filmas titros neparādās to autori. Tas nozīmē, ka faktiski ticis piesavināts citu cilvēku darbs, kā arī videomateriālu autori var palikt bez atlīdzības, norāda laikraksts.

Saulītis skaidro, ka vēsturiskos videomateriālus filmas veidotāji saņēma no Latvijas Televīzijas arhīva, un nepietika laika apzināt visus autorus. "Filmas producenti ir mutiski vienojušies ar visiem autoriem un pārstrādātajos filmas titros tie visi būs redzami, kā arī visi autori varēs saņemt autoratlīdzību," solījis Saulītis. Daži autori viņam esot zvanījuši, lai izteiktu neapmierinātību, taču pārrunu rezultātā konflikts esot noregulēts.

LTV pārstāvis Klāvs Radziņš laikrakstam "Diena" norādījis, ka televīzijas arhīvā visi autori ir norādīti, bet līgums ar režisoru noteic, ka par izmantoto arhīva kadru autortiesību saskaņošanu ar AKKA/LAA un pašiem autoriem atbildīgs ir režisors.

Autortiesību aizsardzības aģentūra AKKA/LAA skaidrojusi, ka filmas veidotājiem visiem autoriem, kuru darbi izmantoti filmā, bija jāprasa atļauja to darīt, kā arī jāvienojas par autoratlīdzību. Izmantot savā darbā citu autoru paveikto bez viņu atļaujas ir autortiesību pārkāpums.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka "Atmodas antoloģijā" skartas arī mazāk zināmas vēstures lapaspuses – jautājumi par perestroikas procesu lomu Atmodas sākumposmā, PSRS struktūru iesaistīšanos Tautas frontes organizācijā un mēģinājumi to vadīt sev vēlamā virzienā. Filmā tiek parādīta LTF darbība arī pēc uzvaras LPSR AP vēlēšanām, tostarp 1991. gada janvāra un augusta notikumos līdz pat 5.Saeimas vēlēšanām, kas organizācijai kļuva liktenīgas.

Filma tapusi ar Nacionālā Kino centra un Tautas frontes muzeja finansiālu atbalstu - tai piešķirts 35 000 latu finansējums.

Filmas režisors Askolds Saulītis skatītājiem pazīstams ar filmām "Bermontiāda", "Keep smiling!", "Svētku anatomija", "Sarkanais un Brūnais", "Eiropas nolaupīšana", "Kas dzīvo komunalkā", "Tristans un Izolde", animācijas filmu "Clara&Rubinšteins". Trīs reizes saņēmis Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" balvu.

Filmas scenārija autors Edgars Engīzers ir vēsturnieks, doktora grāda pretendents, iepriekš strādājis pie filmām Ledus bērni (Ledo vaikai) un Burinieku pēdas. Jūras kaujas (Burlaivių pėdsakais. Jūrų mūšiai).

Filmu veidojusi biedrība "Terra Europa" sadarbībā ar "Subjektiv Filma" un "Clio Works".


Написать комментарий