Daugavpils Novadpētniecības muzejā atcerējās Tautas frontes dalībniekus un Atmodas laikus

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Otrdien, 8. oktobrī apritēja 25 gadi kopš Tautas frontes dibināšanas. Tautas fronte – sabiedriska kustība, kurai bija galvenā loma pagājušā gadsimta 80. gados.

Lielākais Tautas frontes nopelns ir Latvijas neatkarības atjaunošana, un šī visas tautas kustība daudzējādā ziņā noteica mūsu valsts attīstības virzienu.

Tieši šim nozīmīgajam mūsu valsts vēstures periodam „Atmodai” tika veltīts svinīgais pasākums, kurš notika Daugavpils Novadpētniecības un vēstures muzejā. Daudzo apmeklētāju uzmanībai tika piedāvāta pārvietojamā izstāde „Man pieder tēvu zeme”, kura organizēta ar Kultūras kapitāla fonda atbalstu. Izstādē atspoguļots tā vēsturiskā laika cīņas par neatkarību apskats. Fotogrāfijas, dokumenti, avīžu raksti, plakāti, biļeteni un citi vēstures materiāli liecina par „Atmodas” noskaņojumu un neatkarīgo garu.

Pēc muzeja darbinieku vārdiem savākt sapratnei nozīmīgus faktus un lietas nebija tik vienkārši, jo šo Latvijas vēstures periodu eksperti vēl rūpīgi nav izpētījuši: šie notikumi ir tik neseni.

Tomēr izstādē var apskatīt Tautas frontes biedra daugavpilieša Staņislava Velika biedra karti, magnetolu, kuru ņēma līdzi slavenā Baltijas ceļa dalībnieki 1989. gada augustā pēc apvērsuma mēģinājuma.

Īpaši interesants ir vēl viens izstādes eksponāts – Latvijas valsts karogs, kurš katru gadu parādījās uz Daugavpils TC torņa pilsētas centrā naktī uz 18. novembri. Tādā veidā protestu pret pastāvošo padomju varu pauda mūsu pilsētnieks Jānis Rasnačs, kurš vēlāk par šo varonīgo rīcību saņēma Triju Zvaigžņu ordeni no prezidenta V. Zatlera rokām.

Pasākumā uzstājās to notikumu dalībnieks, bijušais Tautas frontes biedrs un pašreizējais Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis. Viņš atzīmēja, ka TF popularitāte tajā laikā bija milzīga: gan latvieši, gan krievi atbalstīja demokratizācijas lozungus un pieprasīja valsts suverenitāti. Tieši pateicoties šai vienotībai 1990. gada 4. maijā tika pieņemta deklarācija par neatkarības atjaunošanu.

Klātesošajiem demonstrēja nelielu režisora Gunta Kaminska dokumentālās filmas „Daugavpils. Atmodas laiks” fragmentu. Pilnu šīs filmas versiju varēs redzēt pilsētas muzejā trešdien, 9.oktobrī no 10:00 līdz 15:00.

Jāatzīmē, ka „Atmodas” laikos Tautas frontes biedru skaits sasniedza 230 tūkst., un daudzi aktīvi tās biedri bija mūsu pilsētnieki. Tautas fronti vadīja žurnālists Dainis Īvāns, kurš patiesi ticēja, ka izvēlēts pareizais ceļš. Tiesa pašlaik viņš ir vīlies politikā, dzīvo lauku mājā Rīgas tuvumā un nodarbojas ar biškopību.



Написать комментарий